UE przewiduje wzrost eksportu masła i produkcji produktów świeżych
W swojej prognozie krótkoterminowej dla rynku mleka Komisja Europejska przewiduje, że w drugiej połowie 2023 r., produkcja masła w UE może wzrosnąć o około 0,3%. Rosnąca dostępność i bardziej konkurencyjne ceny w UE (również w porównaniu z innymi tłuszczami) mogą również pomóc we wzroście eksportu z UE (+7%), a także przyczynić się do pewnego wzrostu wykorzystania krajowego (+0,4%), zwłaszcza w przetwórstwie. W 2024 r. nie oczekuje się utrzymania ścieżki ożywienia dla eksportu masła z UE i prawdopodobny jest spadek o 2%.
W kategorii świeżych produktów mleczarskich ponad oczekiwania wzrasta produkcja świeżych produktów mleczarskich (śmietany i mleka spożywczego). Ponieważ wywóz z UE raczej nie wzrośnie ze względu na malejący popyt w Chinach, prawdopodobnie dodatkowe ilości zostaną skonsumowane na rynku wewnętrznym. Może to doprowadzić do wzrostu całkowitej konsumpcji w UE w 2023 r. (+0,7%). W 2024 r. konsumpcja w UE prawdopodobnie powróci do tendencji spadkowej (co będzie wspierane również przez spowolnienie wzrostu liczby ludności), a co może prowadzić do niższej produkcji w UE (-0,9%), przy jednoczesnym utrzymaniu stabilnego eksportu z UE.