Eksport żywności wzrósł, ale nabiału spadł
Od początku 2023 r. przychody z polskiego eksportu towarów rolnospożywczych utrzymują się na poziomie wyższym niż przed rokiem – podał KOWR. W okresie styczeń–lipiec 2023 r. wartość sprzedaży produktów rolno-spożywczych za granicę wyniosła 29,7 mld euro (138 mld zł) i była o około 13% wyższa niż w analogicznym okresie roku 2022.
Jednocześnie import produktów rolno-spożywczych wyniósł 18,9 mld euro (88 mld zł) i był o 7% wyższy niż przed rokiem. Szybsze tempo wzrostu wartości eksportu niż importu spowodowało duży wzrost dodatniego salda handlu zagranicznego, które w okresie styczeń–lipiec 2023 r. ukształtowało się na poziomie 10,8 mld euro (50 mld zł), o 25% wyższym r/r.
Podobnie jak w latach poprzednich produkty rolno-spożywcze były eksportowane z Polski przede wszystkim na rynek Unii Europejskiej. W okresie styczeń–lipiec 2023 r. dostawy do krajów UE-27 wygenerowały 21,8 mld euro (wzrost o 11%), co stanowiło blisko 3/4 (73%) przychodów uzyskanych z eksportu towarów rolno-spożywczych ogółem.
W okresie styczeń–lipiec 2023 r. z Polski do krajów pozaunijnych wyeksportowano produkty rolno-spożywcze o wartości 8,0 mld euro, o 20% wyższej r/r. Do krajów pozaunijnych z Polski eksportowano przede wszystkim: pszenicę (759 mln euro, 2,8 mln ton), produkty mleczne (687 mln euro, 343 tys. ton), mięso drobiowe (551 mln euro, 295 tys. ton), pieczywo i wyroby piekarnicze (494 mln euro, 104 tys. ton), czekoladę i wyroby czekoladowe (419 mln euro, 83 tys. ton) oraz wyrobów tytoniowych (332 mln euro, 17 tys. ton).
Wzrost wartości eksportu odnotowano w większości grup towarowych artykułów rolno-spożywczych. Poza wcześniej wymienionymi grupami produktów wzrosła wartość eksportu: tytoniu i wyrobów tytoniowych (o 30%, do 3,1 mld euro), cukru i wyrobów cukierniczych (o 19%, do 2 mld euro), ryb i przetworów (o 11%, do 1,6 mld euro), a także warzyw i przetworów (o 20%, do 1,5 mld euro) oraz owoców łącznie z przetworami (o 4%, do 1 mld euro). Większa była również wartość wywozu nasion roślin oleistych i tłuszczów roślinnych – o 7% (0,9 mld euro), kawy, herbaty i kakao – o 8% (0,7 mld euro), soków owocowych i warzywnych – o 11% (0,5 mld euro), alkoholi – o 1,5% (0,4 mld euro). Obniżeniu uległa wartość eksportu produktów mlecznych (o 5% – 2,1 mld euro).
KOWR zwrócił uwagę, że na eksport do Włoch (1,4 mld euro): wzrost przychodów o 11%; wywożono głównie mięso wołowe (263 mln euro, 47 tys. ton), wyroby tytoniowe (224 mln euro, 10 tys. ton), przetwory rybne (70 mln euro, 4 tys. ton) oraz sery i twarogi (59 mln euro, 14 tys. ton);
Eksport do Czech –1,4 mld euro, wzrost przychodów o 15%; eksport przede wszystkim mięsa drobiowego (126 mln euro, 45 tys. ton), pieczywa i wyrobów piekarniczych (114 mln euro, 44 tys. ton), mięsa wieprzowego (71 mln euro, 18 tys. ton), serów i twarogów (62 mln euro, 14 tys. ton), karmy dla zwierząt (60 mln euro, 28 tys. ton), wyrobów tytoniowych (59 mln euro, 3 tys. ton), wód i napojów bezalkoholowych (50 mln euro, 85 tys. ton), czekolady i wyrobów czekoladowych (48 mln euro, 11 tys. ton) oraz masła (42 mln euro, 9 tys. ton).
Eksport do Ukrainy – 616 mln euro, wzrost o 15%; eksport przede wszystkim karmy dla zwierząt (52 mln euro, 30 tys. ton), serów i twarogów (50 mln euro, 10 tys. ton), czekolady i wyrobów czekoladowych (28 mln euro, 7 tys. ton), kawy (27 mln euro, 6 tys. ton), pieczywa i wyrobów piekarniczych (26 mln euro, 7 tys. ton);
Eksport do Arabii Saudyjskiej – 294 mln euro, wzrost o 8%; eksportowano przede wszystkim wyroby tytoniowe (115 mln euro, 5 tys. ton), pieczywo i wyroby piekarnicze (39 mln euro, 6 tys. ton), sery i twarogi (26 mln euro, 5 tys. ton) oraz pszenicę (19 mln euro, 63 tys. ton);