1. Aktualności
  2. Polska
Polska

Nawet małe sklepy tworzą półki z produktami bez laktozy

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© sertop

– Nietolerancja laktozy to zaburzenie pokarmowe, które staje się coraz bardziej powszechne wśród naszego społeczeństwa – powiedziała Forum Mleczarskiemu Aneta Będkowska, Marketing Manager w Sertop. – Może być to nietolerancja wrodzona albo nabyta w wieku późniejszym. Osoby dotknięte nietolerancją laktozy mogą odczuwać przykre dolegliwości, stąd zwykle podejmowana jest decyzja o konieczności wprowadzenia zmian w stylu jedzenia. Często konsumenci decydują się na wprowadzenie diety eliminującej produkty z laktozą. Czy trudno jest znaleźć takie produkty w sklepach? Otóż nie. 

– Bardzo wiele sklepów przygotowuje specjalne półki z produktami bez laktozy. Są to nie tylko duże sieci handlowe, ale także coraz częściej mniejsze formaty sklepów. Wychodząc naprzeciw potrzebom tej grupy konsumentów, wprowadziliśmy do oferty serek topiony Gouda bez laktozy. To jeden z młodszych produktów naszej firmy. Wchodzi w skład linii serków topionych w plasterkach 130 g. Konsumenci chętnie kupują tego typu produkty nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne i wysoką jakość, ale także z powodu wygodnego, nowoczesnego opakowania. Jeszcze 10 lat temu trzeba było szukać tego typu wyrobów za granicą. Dzisiaj oferta na rynku polskim jest bardzo bogata i szeroka. Produkty bez laktozy mają charakterystyczną szatą graficzną z wykorzystaniem koloru fioletowego i są doskonałym zamiennikiem klasycznych wyrobów. – dodała nasza rozmówczyni.

Ostatnie wiadomości o firmie

Warte przeczytania