1. Aktualności
  2. Polska
Polska

Alternatywy serów twardych istotniejsze dla wegan niż inne zamienniki serowe

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© forum mleczarskie

– Stare przysłowie mówi „jadłby kot ryby, ale nie chce ogona moczyć”. Wydaje się, że podobnie jest w przypadku części konsumentów ograniczających czy wręcz rezygnujących ze spożywania mięsa, wędlin czy innych produktów pochodzących od zwierząt (np. nabiału) – powiedział Forum Mleczarskiemu Grzegorz Mech, Business Development Manager w GfK Polonia Consumer Panels & Services. – W przypadku mięsa i jego przetworów (wędlin) głównym powodem z ich rezygnacji, który wskazują konsumenci są względy etyczne (niechęć do przyczyniania się do cierpienia zwierząt), a nie kwestia zdrowia czy „nielubienia”. W przypadku wędlin kwestie etyczne wskazywane są przez 45% respondentów, a w przypadku mięsa przez 35% pytanych. Ze spożywania konserw mięsnych z powodów etycznych rezygnuje ok. 11% konsumentów. Nieco inaczej wygląda sytuacja w przypadku nabiału – jedząc produkty roślinne, nie pochodzące od zwierząt lepiej / bardziej etycznie czuje się 20% respondentów.

– Około 1/3 konsumentów deklaruje, że próbowała wegańskich (roślinnych) zamienników sera. Częściej po takie produkty sięgają osoby ograniczające, ale nie odrzucające konsumpcji mięsa (fleksitarianie) i konsumenci w grupie wiekowej 18-44. Z kolei ok. 1/4 spośród tych konsumentów, którzy nigdy nie próbowali tego typu produktów (61% respondentów) deklaruje, że byłaby zainteresowana i chętnie by ich spróbowała. W analizie braliśmy pod uwagę dwie kategorie – pierwsza z nich to kategoria serów twardych (hard cheese) i segment „vege” w tejże kategorii (produkty w kategorii oznaczone jako produkty vegańskie / vege / dla vegan). Drugą kategorią są roślinne zamienniki nabiału (plant based dairy) i segment „sery” w tej kategorii (roślinne zamienniki wszystkich rodzajów sera, tzn. serów żółtych, serów twarogowych, fety, sera mozzarella itp.). Spośród wegańskich alternatyw, konsumenci najczęściej spożywają zamienniki sera żółtego (1/4 pytanych), a w dalszej kolejności zamienniki fety i serków do smarowania – dodał Grzegorz Mech.

Więcej w lipcowej emisji Forum Mleczarskie Handel 4/2023.

Ostatnie wiadomości o firmie

Warte przeczytania