
KaMos (SM) wdraża technologię przerobu serwatki

Mleczarnia z Kamiennej Góry wykonała znaczący krok w podniesieniu technologii zakładowej na wyższy poziom. Zrealizowano bowiem zakup zbiornika magazynowego do serwatki, wdrożono technologię przerobu, w maju nastąpił montaż ostatniego elementu – to zdaniem Prezesa Zarządu Jerzego Lelito pozwoli rozwiązać problem z zagospodarowaniem półproduktu, który rozważano kilka lat. Wytyczamy nową przyszłość ze sprzedażą serwatki i tym samym zwiększamy przychody ze sprzedaży.
W 2021 r. KaMos zakupił również pasteryzatora do pasteryzacji śmietanki i napojów farmentowanych. Po wcześniejzych zakupach multiform do sera zdecydowano się kupić solniczki do sera. W planie jest również wdrożenie paneli fotowoltaicznych o mocy 50 Kw, jako pierwszy etap inwestycji w tym zakresie. Mleczarnia rozważa także budowę biogazowni i wykorzystanie odpadów poprodukcyjnych.