Mońki (MSM) zwiększają wydatki na inwestycje i remonty
– Sektor mleczarski w Polsce jest w dużej mierze uzależniony od koniunktury i trendów występujących na rynku światowym – uważa Zarząd mleczarni Mońki (MSM). – Zauważalna jest coraz większa koncentracja produkcji mleka. Mimo zmniejszającej się liczby dostawców wzrasta ilość skupowanego surowca. Zjawisko takie jest korzystne zarówno ze względów kosztowych jak i jakościowych odbieranego mleka.
Jak podał Stanisław Jamiołkowski, Prezes Zarządu, skup mleka w 2021 r. wyniósł 177,57 mln litrów i był niższy w stosunku do roku 2020 o 0,6%. Zwiększono produkcję serów twardych w blokach o ponad 16% i plastrów o 11% kosztem zmniejszonej produkcji śmietanki i masła. Dzięki temu udało się zwiększyć przychody ogółem o 19% do 371,34 mln zł. – Moniecka Spółdzielnia Mleczarska uczestniczy w przetargach na dostawy do największych sieci handlowych. Sprzedaje bezpośrednio do sieci dyskontowych: Lidl, Biedronka i Dino. Uczestniczy w eksporcie wyrobów głównie poprzez Spółdzielnię Obrotu Towarowego (SOT) w Białymstoku jak i inne firmy (Hoogwegt Poland, Meelkin, Interfood) – dodał Stanisław Jamiołkowski, Prezes Zarządu mleczarni Mońki (MSM).
W 2021 r. Spółdzielnia poniosła nakłady na środki trwałe w wysokości 7,5 mln zł, z czego największe dotyczyły budynków, studni głębinowej, modernizacji oczyszczalni, zakupu wirówki do odtłuszczania mleka, rozbudowy solowni. Na remonty wydano 2,5 mln zł.
W 2022 r. wydanych będzie 13 mln zł, z czego znaczną kwotę pochłonie zakup ziemi pod rozbudowę zakładu oraz zakup linii do pakowania eurobloków i serów o mniejszej gramaturze. Spółdzielnia poprawi także efektywność energetyczną w celu uzyskania tzw. białych certyfikatów. Zainwestuje także w monitoring mediów energetycznych oraz wody. Remonty pochłoną 3 mln zł.