1. Aktualności
  2. Polska
Polska

Rośnie popularność dań i surowców nabiałowych do kuchni włoskiej

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© mlekpol (sm)

– Polacy uwielbiają kuchnię włoską, a rozwój turystyki oraz stale rosnąca dostępność produktów śródziemnomorskich na krajowym rynku sprawiają, że jej tradycyjne potrawy coraz częściej goszczą na naszych stołach – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Dorota Grabowska, Kierownik Marketingu Mlekpol (SM). – Konsumenci lubią też eksperymentować w kuchni, a przy tym są coraz bardziej świadomi i dlatego poszukują wysokiej jakości wyrobów, które pozwalają nie tylko wiernie odwzorowywać klasyczne włoskie potrawy, ale też tworzyć wariacje na ich temat. 

– Wśród nabiałowego, typowo włoskiego asortymentu Mlekpol (SM) z pewnością wymienić możemy sery, w tym ser śmietankowy mascarpone. Jego olbrzymią zaletą jest mnogość zastosowań. Wykorzystuje się go między innymi jako bazę wielu deserów i wypieków: tiramisu, tortów, serników oraz placuszków. Bez mascarpone trudno wyobrazić sobie również wykonanie najpopularniejszego tortu bezowego dacquoise. 

– Dodatkowo ser ten sprawdzi się także, jeżeli chcemy, by nasze dania, a zwłaszcza sosy, były wyjątkowo kremowe i aromatyczne, bo stosować możemy go do ich zagęszczania – zamiast tradycyjnej śmietanki. Dzięki niemu urozmaicimy także słodkie śniadania, gdyż wyśmienicie smakuje on w połączeniu z miodem i świeżymi sezonowymi owocami. W ofercie Mlekpol (SM) ser mascarpone dostępny jest w dwóch rodzajach opakowań: w praktycznych kubeczkach z zamknięciem o gramaturach 250 i 500 g oraz w wiaderku o pojemności 1 kg. Ser mascarpone marki Mlekpol powstaje z naturalnej, polskiej śmietanki najwyższej jakości, nie zawiera konserwantów, wzmacniaczy smaku ani zbędnych dodatków – dodaje Dorota Grabowska, Kierownik Marketingu Mlekpol (SM).

Ostatnie wiadomości o firmie

Warte przeczytania