Mleczarnia w Pronsfeld pozwoli osiągać ambitne cele klimatyczne Arli
Arla jest zaangażowana w tworzenie zrównoważonej przyszłości mleczarstwa, a nowa inwestycja proszkowa jest warta 190 mln euro. Wydajność zakładu to 685 mln kg mleka (ok. 90 000 ton mleka w proszku), a wysokość wieży wynosi 51 m. Dodatkowo rozbudowano strefę odbioru mleka, zbiorniki na mleko oraz instalacje energetyczne i oczyszczalnię ścieków. Produkowane tu mleko w proszku jest markowe i sprzedawane pod markami takimi jak Arla Dano.
Właściciele Arla Foods są już jednymi z najbardziej efektywnych klimatycznie producentów mleka na świecie, ze średnim śladem węglowym wynoszącym zaledwie 1,15 kg CO2 na kilogram mleka. W swojej działalności Arla jest również zaangażowana w ograniczanie globalnego ocieplenia do 1,5 stopnia i jest jedną z pierwszych firm mleczarskich należących do rolników na świecie, której cel 1,5 stopnia redukcji emisji gazów cieplarnianych o 63% został zatwierdzony przez Science Based Inicjatywa Celowa (SBTi) w ramach Porozumienia Paryskiego.
W przypadku inwestycji w Pronsfeld, nowa instalacja wytwarzania energii elektrycznej i ciepła CHP oraz chłodzenie procesów zmniejszy ślad węglowy i zużycie energii elektrycznej przy około 1800 MWh energii elektrycznej i około 1200 ton CO2e rocznie.
Ponieważ obecnie nie ma alternatywy dla zielonej energii dla gazu ziemnego wykorzystywanego w nowym zakładzie produkcyjnym, Arla jako rozwiązanie krótkoterminowe zakupi certyfikaty zielonej energii odpowiadające emisji CO2 zarówno dla gazu, jak i energii elektrycznej. Ponadto Arla rozważa w przyszłości zastąpienie 25% gazu ziemnego wykorzystywanego w nowej konfiguracji technicznej wodorem, co jeszcze bardziej ograniczyłoby ślad węglowy zgodnie z ambitnym celem klimatycznym firmy.
Zakład w Pronsfeld przetwarza 1,5 miliarda kg mleka, a wytwarzane tu wyroby trafiają do 70 krajów na całym świecie, w tym Chin, Kuwejtu i na Malediwy.