
Listeria w belgijskiej serowni Milcobel Moorslede

Niewielki poziom grożnej dla zdrowia i życia bakterii Listeria monocytogenes stwierdzono w jednej z 7 zbiorników, które zostały niedawno napełnione solanką. Belgijski potentat mleczarski wychwycił anomalie zanim produkty trafiły do handlu i na rynek. Belgowie natychmiast wprowadzili niezbędne procedury i zniszczyli wszystkie partie produktów, które okazały się zainfekowane. Oprócz zgłoszenia organom kontrolnym, Milcobel podjął następujące kroki:
1/ Produkcja w Moorslede została tymczasowo zmniejszona, aby przerwać produkcję na każdej linii i wykonać dodatkowe zabiegi higienizacyjne, aby wykluczyć jakąkolwiek możliwość zanieczyszczenia krzyżowego
2/ Pobrano dodatkowe próbki, zrelizowano dodatkowe analizy i kontrole. Opracowano szczegółowy plan monitoringu.
3/ Zablokowano wszystkie towary w Moorslede, aby upewnić się, że nie wprowadza się na rynek produktów, które nie spełniają wymogów bezpieczeństwa żywności. Dopiero gdy produkty zostaną uznane za bezpieczne, będą mogły ponownie opuścić fabrykę.