1. Aktualności
  2. Polska
Polska

Olesno: Nowa serownia już działa

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© forum mleczarskie

10 stycznia br. rozpoczęła produkcję serownia Fattoria Italiana di Olesno, która wytwarza sery typu włoskiego z surowca z mleczarni Olesno (SM). Firma wytwarza na chwilę obecną dwa sery miękkie białe: Mozzarellę Rosalinda w kulkach: 50 g, 125 g i 250 g oraz ser typu ricotta 250 g. 

Produkty te w swoim zamierzeniu mają trafiać w przyszłości nie tylko na rynek lokalny. Firma nie wyklucza żadnych kanałów dystrybucji w procesie sprzedaży. Asortyment powinien być rozwijany, w planach jest również produkcja serów dojrzewających typu włoskiego. Będą to jednak produkty niszowe, a ich produkcja odbywa się metodami tradycyjnymi, ręcznie.

Warte przeczytania