![Polska](/img/countries/Poland.png)
Olesno: Nowa serownia już działa
![](/img/news/600x400/9/7/97543b53-5dd6-4c26-bfc3-264fda68559a.jpg)
10 stycznia br. rozpoczęła produkcję serownia Fattoria Italiana di Olesno, która wytwarza sery typu włoskiego z surowca z mleczarni Olesno (SM). Firma wytwarza na chwilę obecną dwa sery miękkie białe: Mozzarellę Rosalinda w kulkach: 50 g, 125 g i 250 g oraz ser typu ricotta 250 g.
Produkty te w swoim zamierzeniu mają trafiać w przyszłości nie tylko na rynek lokalny. Firma nie wyklucza żadnych kanałów dystrybucji w procesie sprzedaży. Asortyment powinien być rozwijany, w planach jest również produkcja serów dojrzewających typu włoskiego. Będą to jednak produkty niszowe, a ich produkcja odbywa się metodami tradycyjnymi, ręcznie.