1. Aktualności
  2. Świat
Niemcy

Nestlé i Hochwald rozpoczynają wspólny projekt klimatyczny

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

Projekt pilotażowy niskoemisyjnej farmy mlecznej Hochwald Milch Genossenschaft w Hesji ma stać się wzorem dla innych rolników. Celem projektu pilotażowego jest zmniejszenie śladu węglowego gospodarstwa do zerowej emisji netto. W ciągu trzech lat Nestlé Germany będzie wspierać gospodarstwo mleczarskie prowadzone przez swojego wieloletniego dostawcę Hochwald, który dostarcza m.in. ser mozzarella do pizzy Nestlé Wagner. Gospodarstwo rodziny Frese w północnej Hesji ma 135 krów i ma stać się wzorem dla innych rolników. Projekt jest prowadzony przez Uniwersytet Nauk Stosowanych w Nürtingen-Geislingen (HfWU), przy wsparciu naukowym i technicznym partnerów projektu Thünen Institute for Business Administration i Fundacji Jeziora Bodeńskiego.

Na początku eksperci z HfWU obliczą wszystkie emisje farmy. Następnie krok po kroku zostanie zdefiniowanych około 30 środków mających na celu maksymalne ograniczenie gazów cieplarnianych. Oznacza to na przykład optymalne żywienie krów, gazoszczelne magazynowanie obornika, budowę biogazowni, wytwarzanie energii przez systemy fotowoltaiczne oraz zoptymalizowane zarządzanie stadem krów, co zapewnia zwiększoną wydajność mleczną. Równolegle, poprzez regeneracyjne gospodarowanie gruntami ornymi i użytkami zielonymi, wytworza się więcej próchnicy, a także zasadzi się żywopłoty i drzewa. W tym procesie „klimatyczna farma mleczarska” zmniejsza również zużycie pestycydów i nawozów mineralnych.

Celem jest doprowadzenie do zera emisji z farmy w ramach projektu pilotażowego w modelu od trzech do pięciu lat. Prof. dr hab.Markus Frank w HfWU, wyjaśnia – Oczywiście potrzeba dziesięcioleci, aby żywopłoty i drzewa urosły naprawdę wysoko, a gleba zgromadziła wystarczającą ilość próchnicy. Dlatego w naszym wspólnym projekcie modelujemy, ile CO2 rośliny i gleba mogą naprawdę przechowywać.

– Jeden kilogram mleka powoduje obecnie około 1,1 kg CO2. Chcemy zmniejszyć ślad CO2 z naszych produktów mlecznych w nadchodzących latach. Aby to zrobić, musimy dokładnie wiedzieć, jakie środki mają sens ekologiczny i ekonomiczny. Nasz wspólny projekt pilotażowy z rodziną Frese pomaga nam uzyskać cenny wgląd w to, w jaki sposób możemy w sposób zrównoważony zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych – powiedziała Noura Rhemouga, Kierownik ds. Zrównoważonego Rozwoju w Hochwald.