1. Aktualności
  2. Polska

Ryki (SM): Rosną oczekiwania wobec produktów Kosher i Halal

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© forum mleczarskie

– Zauważamy ciągle wzrastające wymagania co do standardów i zwiększające się zainteresowanie klientów poszukujących certyfikowanych produktów „Kosher i Halal”. Posiadane certyfikaty pozwalają nam uzyskać szerszy dostęp do rynków eksportowych przy trudnym i dynamicznym rynku globalnym – mówią przedstawiciele Zarządu mleczarni Ryki (SM). – W ubiegłym roku odbyły się dwa audyty przedłużające o kolejny rok certyfikat Kosher. Certyfikaty pozwalają nam uzyskać lepszy dostęp do rynków eksportowych przy trudnym i dynamicznym rynku globalnym. Ponadto produkty certyfikowane są postrzegane jako o wyższym standardzie jakościowym i trafiają do bardziej wymagających klientów.

Jak dowiadujemy się, coraz więcej serwatki w proszku mleczarnia Ryki (SM) sprzedaje na rynek Chin. Jest to rynek szczególnie wymagający i nieprzewidywalny. Odbiorcy z UE również wymagają, żeby badania w kierunku obecności Salmonella w 250 g wykonywać dla każdego kodu produkcyjnego wysyłanej serwatki w proszku lub obecność Salmonella w 25 g w 10 próbkach z każdej wysyłanej partii serwatki w proszku. W umowach z odbiorcami zawarte są coraz większe wymagania dla produktów – podkreśla Zarząd mleczarni Ryki (SM).

W 2020 r. mleczarnia Ryki (SM) wyprodukowała 9,5 tony serwatki.

Ostatnie wiadomości o firmie