Gostyńska maślanka prosto z masielnicy
Powstaje w procesie produkcji masła. Bezpośrednio z masielnicy kierowana jest do maszyny pakującej i poddana procesowi fermentacji mlekowej w opakowaniu. Nie zawiera żadnych dodatkowych składników i dodatków (konserwantów ani stabilizatorów). Podniesione wieczko to efekt obecności żywych kultur bakterii. Maślanka poddawana jest fermentacji mlekowej z wykorzystaniem żywych kultur drobnoustrojów pochodzących ze szczepionki maślarskiej. Zawiera korzystnie działające bakterie fermentacji mlekowej: Lactococcuslactis subsp. lactis biovar diacetylactis.
W wyniku fermentacji mlekowej powstaje kwas mlekowy nadający kwaskowaty smak maślance oraz gazy i naturalne substancje aromatyczne, powodujące podniesienie wieczka. W maślance podczas magazynowania zachodzi proces synerezy – wydzielanie małych ilości płynu na skutek kurczenia się skrzepu. Jest to proces naturalny i nie jest wadą produktu.
Do maślanki nie został dodany żaden stabilizator, który chroniłby maślankę przed synerezą.
Konsumenci docenią jej naturalność i brak dodatków.