
Kryzys na rynku serów w Ukrainie

Główną przyczyną jest wzrost taniego importu serów z innych krajów europejskich. Sery te znacznie potaniały wskutek gwałtownego spadku cen w UE – podał serwis InfAgro. W ostatnich miesiącach ceny kluczowych gatunków sera w Europie spadły o jedną czwartą. Doprowadziło to do tego, że importowany ser jest obecnie znacznie tańszy niż u lokalnych, ukraińskich producentów.
Niektóre sery importowane są tańsze nawet od krajowych serów kwasowych nie wspominając o serach półtwardych. Ta różnica w cenie znacząco wpływa na decyzje sieci handlowych, które coraz częściej preferują import.
Import serów na Ukrainę rośnie od kilku miesięcy z rzędu. We wrześniu tempo wzrostu przyspieszyło, a największy wzrost odnotowały sery twarde i półtwarde. Ogólna dynamika w skali roku wskazuje na znaczny wzrost wolumenu importu, zwłaszcza w obliczu zmniejszonego popytu krajowego. Tak dużego udziału importu na rynku nie odnotowano od okresu sprzed pandemii.
W tej sytuacji ukraińscy producenci muszą szukać dostępu do dodatkowych rynków zagranicznych. Jednak nawet pomimo wzrostu eksportu, nie jest możliwe pełne zrekompensowanie strat na rynku krajowym. Eksport serów półtwardych wzrósł, ale ich wolumen jest o połowę niższy niż importu.
Ogólnie rzecz biorąc, sytuacja na rynku serów zmusza ukraińskich producentów do przygotowania się na cięcia produkcji i ewentualną korektę strategii biznesowych. Jeśli import będzie rósł w tym tempie, udział produktów krajowych na półkach będzie nadal gwałtownie spadał – skwitowała tę sytuację InfAgro.
Więcej tutaj: InfAgro
