
Agrial inwestuje w masłownię

Mleczarnia Belleville-sur-Vie należąca do Agrial produkuje rocznie 22 tys. ton masła i 9 tys. ton śmietany crème fraîche. Zakład przetwarza 230 mln. litrów mleka rocznie, co odpowiada produkcji mleczarskiej 270 gospodarstw w południowej części regionu Kraju Loary i w północnej części regionu Nowa Akwitania. Dział mleczarski Agrial sprzedaje masło pod markami Grand Fermage, La Viette i La Conviette, a także pod markami własnymi dla sieci supermarketów, klientów przemysłowych i sektora gastronomicznego, zarówno we Francji, jak i za granicą.
Modernizacja i automatyzacja zakładu pozwoliły zwiększyć moce produkcyjne flagowych produktów, takich jak masło z solą morską z Noirmoutier, w przypadku którego marka Grand Fermage jest liderem na rynku detalicznym. Ulepszenia te pozwalają również mleczarni specjalizować się w masłach o wysokiej wartości dodanej, ukierunkowanych na rozwijające się rynki, w tym masłach PDO i masłach dla profesjonalistów z branży piekarniczej i cukierniczej oraz przemysłu. Masło PDO/ChNP Charentes-Poitou cieszy się renomą na arenie międzynarodowej, czego dowodem jest wysoka pozycja kultowej marki La Conviette w Korei Południowej.
Inwestycje umożliwiły dokonanie modernizacji zakładu w zakresie procesów, systemów energetycznych, infrastruktury i zaplecza socjalnego. Unowocześniony zakład reprezentuje obecnie wysoki poziom jakości produktów końcowych dla profesjonalistów poszukujących m.in. masła w opakowaniach 2-, 5-, 10- i 25 kg oraz maseł pod markami Grand Fermage, La Viette i La Conviette z apelacją ChNP, sprzedawanego we Francji i za granicą. Nowe instalacje poprawiły zrównoważoność i wydajność zakładu pod względem zużycia wody, energii i materiałów opakowaniowych. Inwestycje te były współfinansowane przez Unię Europejską i francuski region Pays de la Loire.
