1. Aktualności
  2. Polska
Polska

Skierniewice (OSM) zwiększyły skup mleka

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© skierniewice (osm)

O ocenę bieżącej sytuacji w skupie surowca zapytaliśmy Michała Dąbrowskiego, prezesa zarządu mleczarni Skierniewice (OSM).  – W 2022 r. mleczarnia przerabiała z własnej bazy surowcowej 17,5 mln litrów, a w roku ubiegłym – 20,5 mln litrów. Jakie są prognozy na ten rok? Obecnie mamy stabilną sytuację surowcową. Dynamikę skupu mleka utrzymujemy obecnie na poziomie 106%. To dobry poziom. Oferowane przez nas ceny dla naszych dostawców też są na poziomie średniej krajowej. 

– Patriotyzm lokalny naszych rolników i hodowców oraz duże zaangażowanie w funkcjonowanie zakładu zapewniają nam stabilne dostawy mleka. Myślimy także nad zwiększeniem bazy surowcowej, co jest związane z dalszymi planami zwiększania produkcji serów. Wszystko, co dostajemy od naszych dostawców, kierujemy właśnie na produkcję sera mozzarella, a mimo tego już zaczyna nam tego surowca brakować do realizacji produkcji na obecnym poziomie. Dlatego dokupujemy serwatkę i mleko przerzutowe w ilości około 8 mln litrów miesięcznie. Większość surowca przerzutowego trafia na proszkownię.

Ile w całkowitej strukturze Państwa produkcji zajmuje mozzarella, a ile produkty proszkowe?

– Jeżeli chodzi o wielkość produkcji, to większy udział mają produkty proszkowe, jest to około 900 ton miesięcznie w stosunku do około 250 ton miesięcznie produkcji sera. Jednak w analizie wartości sprzedaży obie te kategorie mają podobny udział, na poziomie 50%, co wynika ze zdecydowanie większej wartości mozzarelli w stosunku do odtłuszczonego mleka w proszku czy serwatki słodkiej w proszku.

Obecnie ważnym produktem dla nas jest także masło. W ostatnich latach jego produkcja została znacząco ograniczona, jednak widzimy miejsce dla nas także w tej kategorii. Dodatkowym atutem naszego masła jest oznakowanie „Jakość Tradycja”, bo stanowi ono dodatkową informację dla klienta, że warto wybrać nasz wyrób. Dla nas to oznakowanie jest sygnałem, że warto produkować i promować nasze masło zwłaszcza na rynku regionalnym, gdzie funkcjonuje patriotyzm lokalny – dodał Michał Dąbrowski, prezes zarządu mleczarni Skierniewice (OSM).

Ostatnie wiadomości o firmie

Warte przeczytania