
Popyt na białko tworzy miejsca pracy

Sprzedaż bogatych w białko produktów mleczarskich w Norwegii nadal rośnie. Znajduje to przełożenie na zatrudnienie w zakładzie Frya należącym do największej firmy nabiałowej w kraju Tine. Firma zatrudni dodatkowych 17 pracowników, co stanowi 10% liczby obecnie tu pracujących. – Konsumenci chcą produktów bogatych w białko. To oni napędzają rozwój, a my dokładamy wszelkich starań, aby sprostać temu zapotrzebowaniu – powiedziała Sigrid Svanborg, kierownik zakładu Tine we Frya.
Zakład we Frya produkuje między innymi serek wiejski, jogurt grecki i jogurt proteinowy YT – produkty, które wielu konsumentów nabyło w ostatnich latach. Według danych NielsenIQ, sprzedaż serka wiejskiego wzrosła o 76% w ciągu ostatnich dwóch lat, podczas gdy sprzedaż jogurtu proteinowego YT wzrosła o 193%, a jogurtu greckiego aż o 276%.
Aby zwiększyć produkcję serka wiejskiego, firma Tine zainwestowała już 25 mln koron norweskich w zakład w Frya, a teraz zespół jest wzmacniany o nowych pracowników, aby utrzymać ciągłość produkcji. Dzięki 17 nowym stanowiskom zakład przejdzie na całodobową produkcję na linii serka wiejskiego i rozszerzy produkcję jogurtu do siedmiu dni w tygodniu. Dodatkowo, w celu wsparcia rozszerzonej działalności, zatrudniono więcej osób do prac konserwacyjnych, magazynowych, stołówki i modernizacji.
Źródło danych rynkowych: NielsenIQ ScanTrack, produkt: Tine YT, jogurt Tine i serek wiejski Tine, Rynek: całkowita wartość artykułów spożywczych, okres: ostatnie 52 tyg. – tydzień kończący się 18.05.2025, dane: sprzedaż (kg/l), okres w bazie danych: tydzień kończący się 18.05.2025.
