
Wyróżniają nas jasne zasady współpracy z rolnikami



Janusz Górski: Jak we Włoszczowie ewoluuje wielkość skupu surowca oraz poziom sprzedaży?
Ryszard Pizior, prezes zarządu mleczarni Włoszczowa (OSM): Skup surowca jest prowadzony na terenie 6 województw. W 2018 r. wynosił 221 mln l mleka, a w 2024 r. – 322,5 mln l. Skup wzrósł o 46% i średnio jest to 7,7% rocznie. Sprzedaż również rośnie. W 2018 r. wyniosła 434 mln zł, w 2024 r. – 933 mln zł. Średniorocznie sprzedaż rośnie w przybliżeniu o 19%.
Skup wzrasta dzięki atrakcyjnym warunkom oferowanym przez naszą Spółdzielnię. To, co nas wyróżnia, to proste i jasne warunki współpracy, korzystne dla obu stron. Nie mamy w umowie zapisów, które mogłyby być różnie interpretowane, w tym w szczególności na niekorzyść dostawcy mleka.
Mleczarnia we Włoszczowie posiada również zakład produkcyjny twarogów w Pawłowicach. Wytwarza więc sery twarde, twarogi, masło, napoje fermentowane oraz śmietanę. Jak zmienia się struktura produkcji?
Zakład w Pawłowicach jest znany z doskonałej jakości twarogów typu krajanka. W ostatnich latach również został rozbudowany. Dwa lata temu został wyposażony w nowoczesną aparatownię mleka, a w roku ubiegłym oddano do użytku nowoczesną kotłownię gazową. Zakład działa doskonale w ramach struktur naszej Spółdzielni i w kolejnych latach będzie w nim rozwijana produkcja twarogów.
Struktura sprzedaży w naszej Spółdzielni również uległa zmianie w ostatnich latach, a to za sprawą rozwoju produkcji twarogów oraz serów plasterkowanych. To dwie największe i wyrównane pod względem wolumenu grupy produktowe w naszej firmie.
