1. Aktualności
  2. Świat
Unia Europejska

Polska z najniższym odsetkiem mleka bio w skupie

Źródło: Komisja Europejska
Autor: Janusz Górski
© forum mleczarskie

Najważniejsze informacje z rynku mleczarskiego w Unii Europejskiej: skup mleka krowiego w UE wzrósł o +1,7% w listopadzie 2024 r. i o +0,7% w okresie styczeń-listopad 2024 r. (+0,4% po uwzględnieniu roku przestępnego). W okresie styczeń-listopad 2024 r. najwyższy skok w skupie mleka odnotowano (po uwzględnieniu roku przestępnego): w Estonii (+5,9%), na Węgrzech (+4,3%), Austrii i Rumunii (+4%). Największe spadki wystąpiły w Bułgarii (-2,8%), Niderlandach (-2,1%) i Finlandii (-1,6%).

W listopadzie 2024 r. produkcja mleka spadła (-0,3%) w Australii i o -1% w USA, podczas gdy wzrosła o +2,1% w Nowej Zelandii i o +5,4% w Wielkiej Brytanii.

Ewolucja produkcji mleczarskiej w UE w okresie styczeń-listopad 2024 r.: masło (-1,4%), SMP (+0,05%); WMP (-2,2%), mleko zagęszczone (+7%), śmietana (+3,7%), mleko pitne (+1%), mleko fermentowane (+3,8%), sery (+2,7%).

Najwyższy udział mleka bio w skupie w listopadzie 2024 r. występuje: w Austrii (18,3%), Danii (10,8%) i Szwecji (10,3%), a najniższy udział jest w Polsce (0,1%).

Warte przeczytania