Sery pozostaną sztandarowym mlecznym produktem eksportowym UE
Strumień produkcji sera i serwatki ma pochłonąć około 46% puli mleka w UE do 2035 r. w porównaniu z 44% w okresie 2022- 2024. Jednocześnie produkcja masła ma osiągnąć jedynie ograniczony wzrost (+0,3% roczny wzrost), a produkcja odtłuszczonego mleka w proszku (SMP) pozostać stabilna. Oczekuje się spadku produkcji pełnego mleka w proszku (WMP) (-0,9% rocznie), również z powodu ograniczonej konkurencyjności UE na rynkach światowych. Spożycie mleka pitnego prawdopodobnie utrzyma długoterminowy trend spadkowy, co doprowadzi do zmniejszenia produkcji świeżych produktów mlecznych (FDP).
Silna konsumpcja wewnętrzna będzie nadal stabilizować zbyt dla przemysłu mleczarskiego UE. Konsumpcja produktów mlecznych UE na mieszkańca prawdopodobnie pozostanie silna, z rocznym wzrostem o 2 kg na mieszkańca. Zmieniające się preferencje konsumentów będą nadal wpływać na popyt, przy czym więcej konsumentów będzie wybierać produkty mleczne o niższej zawartości tłuszczu i cukru lub produkty przeznaczone dla osób z nietolerancją pokarmową (np. nietolerancja laktozy). Styl życia i wybory związane ze zdrowiem prawdopodobnie jeszcze bardziej zwiększą popyt na produkty wzbogacone (witaminami i minerałami) i funkcjonalne (skierowane na określoną wartość odżywczą). Chociaż segment rynku alternatyw roślinnych stale rośnie, jego wpływ na popyt na produkty mleczne pozostanie ograniczony.
Silny popyt krajowy i rosnący popyt importowy będą wspierać dalszy wzrost produkcji sera w UE. Ser ma pozostać sztandarowym produktem eksportowym przemysłu mleczarskiego UE (+0,8% roczny wzrost eksportu do 2035 r.). Chociaż niedawna inflacja cen żywności nieco spowolniła wzrost konsumpcji sera w UE, nadal może ona wzrosnąć o 0,4% rocznie.
W kategorii świeżych produktów mlecznych (FDP) konsumpcja mleka pitnego ma nadal utrzymywać się w nadchodzącej dekadzie. Jednocześnie konsumpcja jogurtu może pozostać stabilna, podczas gdy konsumpcja śmietany może nawet nieznacznie wzrosnąć. Podczas gdy konsumpcja FDP w UE ma spaść w podobnym tempie jak w poprzedniej dekadzie (-0,5% rocznie), eksport UE prawdopodobnie spadnie w jeszcze szybszym tempie, częściowo z powodu malejącego popytu w Chinach. Oczekuje się, że spożycie i eksport masła w UE pozostaną stosunkowo stabilne (nieznacznie zmniejszając się jedynie z powodu wyjątkowo wysokiego eksportu w 2024 r.).
Globalny popyt na produkty serwatkowe ma pozostać silny, napędzany rosnącym wykorzystaniem żywności i nowymi liniami produktów obejmującymi funkcje odżywcze lub zdrowotne. Wspierana przez tę możliwość eksportową, produkcja serwatki w UE może wzrosnąć o 0,3% rocznie w następnej dekadzie, podczas gdy eksport serwatki w UE może wzrosnąć o 0,2% rocznie w tym samym okresie.
Oczekuje się, że produkcja i eksport SMP w UE pozostaną stabilne (mogą nawet nieznacznie wzrosnąć w porównaniu do już silnych poziomów w latach 2022-24) pomimo rosnącej globalnej konkurencji.
Krajowe wykorzystanie SMP może nadal wzrastać, ale w wolniejszym tempie niż w ostatniej dekadzie (+0,4% rocznie w porównaniu z +1,1% rocznie w przeszłości). Produkcja WMP ma dalej spadać w tempie podobnym do ostatniej dekady (-0,9% rocznie), ze względu na zmniejszony popyt globalny i niską konkurencyjność UE. Ponieważ globalny popyt importowy na WMP prawdopodobnie nie odbije się, oczekuje się, że eksport UE doświadczy jeszcze większego spadku (-5% rocznie), podczas gdy krajowe zużycie w UE może pozostać stabilne, wspierane przez przetwórstwo żywności.
Ogólnie rzecz biorąc, podczas gdy całkowita wielkość eksportu produktów mlecznych z UE ma nieznacznie spaść o 0,2% rocznie, oczekuje się, że eksport nadal będzie wzrastał pod względem wartości (+0,4% rocznie). Wynika to z przesunięcia w kierunku produktów o większej wartości dodanej w portfelu eksportowym UE i stosunkowo wysokich cen na rynku światowym.