Mangan [Mn]
Mangan odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu mózgu. Uważa się, że jest on przeciwutleniaczem. Stosowany w profilaktyce padaczki, choroby Alzheimera, schizofrenii, hipotonii mięśniowej, cukrzycy, chorób serca, miażdżycy naczyń, zapaleniu stawów. Dzienne zapotrzebowanie wynosi 2 mg.
Funkcje w organizmie
Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu, stosuje się go do leczenia niektórych zaburzeń nerwowych. Mangan jest potrzebny do procesów przeciwutleniania, bierze udział w procesach wytwarzania energii, uczestniczy w przemianach metabolicznych wapnia. Uczestniczy w procesie wytwarzania melaniny i syntetyzowania kwasów tłuszczowych. Wchodzi w skład białek i kwasów nukleinowych. Jest potrzebny do tworzenia prawidłowej struktury kości. Pełni ważną rolę w wytwarzaniu tyrozyny przez tarczycę.
Dopuszczalne oświadczenia zdrowotne na produktach żywnościowych [3]
- Mangan przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
- Mangan przyczynia się do utrzymania zdrowych kości
- Mangan pomaga w prawidłowym tworzeniu tkanek łącznych
- Mangan pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym
Objawy niedoboru
Objawy niedoboru manganu objawiają się zaburzeniami przemian metabolicznych węglowodanów, zapaleniem skóry, nerwowością, drażliwością, słabą pamięcią. Mogą też pojawić się problemy związane z poziomem cukru we krwi. Do objawów skorelowanych z niedoborem manganu mogą należeć także bezwład ruchowy, kruchość kości oraz degeneracja stawów.
Objawy nadmiaru
Letarg, mimowolne ruchy, problemy z utrzymaniem właściwej postawy, śpiączka.
Dzienna referencyjna wartość spożycia: 2 mg [3].
Źródła w żywności
Orzechy, herbata, mąka pełnoziarnista, zielone warzywa, groszek, buraki, fasola, szpinak.