1. ABC Nabiału
  2. Składniki odżywcze
  3. Składniki mineralne
  4. Mangan [Mn]

Mangan [Mn]

Mangan odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu mózgu. Uważa się, że jest on przeciwutleniaczem. Stosowany w profilaktyce padaczki, choroby Alzheimera, schizofrenii, hipotonii mięśniowej, cukrzycy, chorób serca, miażdżycy naczyń, zapaleniu stawów. Dzienne zapotrzebowanie wynosi 2 mg.

Funkcje w organizmie

Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu, stosuje się go do leczenia niektórych zaburzeń nerwowych. Mangan jest potrzebny do procesów przeciwutleniania, bierze udział w procesach wytwarzania energii, uczestniczy w przemianach metabolicznych wapnia. Uczestniczy w procesie wytwarzania melaniny i syntetyzowania kwasów tłuszczowych. Wchodzi w skład białek i kwasów nukleinowych. Jest potrzebny do tworzenia prawidłowej struktury kości. Pełni ważną rolę w wytwarzaniu tyrozyny przez tarczycę.

Dopuszczalne oświadczenia zdrowotne na produktach żywnościowych [3]

  • Mangan przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
  • Mangan przyczynia się do utrzymania zdrowych kości
  • Mangan pomaga w prawidłowym tworzeniu tkanek łącznych
  • Mangan pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym

Objawy niedoboru

Objawy niedoboru manganu objawiają się zaburzeniami przemian metabolicznych węglowodanów, zapaleniem skóry, nerwowością, drażliwością, słabą pamięcią. Mogą też pojawić się problemy związane z poziomem cukru we krwi. Do objawów skorelowanych z niedoborem manganu mogą należeć także bezwład ruchowy, kruchość kości oraz degeneracja stawów.

Objawy nadmiaru

Letarg, mimowolne ruchy, problemy z utrzymaniem właściwej postawy, śpiączka.

Dzienna referencyjna wartość spożycia: 2 mg [3].

Źródła w żywności

Orzechy, herbata, mąka pełnoziarnista, zielone warzywa, groszek, buraki, fasola, szpinak.