Fosfor [P]
Fosfor jest w organizmie głównie składnikiem kości, wchodzi w skład związku ATP oraz pośrednich metabolitów kwasów nukleinowych. Jest obecny w każdej komórce ciała i niezbędny do życia. Bierze udział we wszystkich procesach, jakie zachodzą w ludzkim organizmie. Na polepszenie wchłaniania fosforu wpływa witamina D. Fosfor, razem z witaminami z grupy B, bierze udział w procesach metabolicznych. Zalecane spożycie 700 mg/na dzień.
Funkcje w organizmie
Fosfor wchodzi w skład kości, zębów i błon komórkowych, spala cukry dla uzyskania energii, współdziała z wieloma enzymami dla aktywowania witamin z grupy B. Wzmacnia wytrzymałość organizmu, jest składnikiem RNA i DNA. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu, odgrywa ważną rolę w pracy serca, pomaga w utrzymaniu prawidłowego pH, łagodzi bóle w zapaleniu stawów. Stosowany w profilaktyce wszelkiego rodzaju osłabień, stanach splątania, przy utracie apetytu, wzmożonej drażliwości. Wskazany przy problemach z mową, w anemii oraz w razie obniżonej odporności na infekcje.
Dopuszczalne oświadczenia zdrowotne na produktach żywnościowych [3]:
- Fosfor przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
- Fosfor pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu błon komórkowych
- Fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych kości
- Fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów
Objawy niedoboru
Objawy niedoboru fosforu skorelowane są ze stanami osłabienia, stanami splątania, utratą apetytu, drażliwością oraz problemami z mową. Charakterystyczne są także anemia, obniżona odporność na infekcje oraz rozmiękanie kości.
Objawy nadmiaru
Objawy nadmiaru fosforu objawiają się m.in. biegunką, charakterystycznym zwapnieniem organów i tkanek miękkich. Pojawiają się problemy z przyswajaniem żelaza, cynku i magnezu. Wysokie spożycie fosforu może zmienić metabolizm wapnia.
Dzienna referencyjna wartość spożycia: 700 mg [3].
Źródła w żywności
Źródłem jest mleko, produkty mleczne (sery żółte twarogowe), pieczywo oraz przetwory mięsne szczególnie drób, wątroba, ryby. Źródła fosforu to także: jaja, groch, pestki dyni, fasola, ziemniaki oraz pełnoziarniste produkty zbożowe, marchew.
Znaczna ilość fosforu jest dodawana do żywności przetworzonej, błyskawicznej i napojach gazowanych w postaci fosforanów. Dieta zawierająca takie elementy może spowodować nadmiar fosforu w surowicy krwi i zaburzać wchłanianie żelaza, wpływać również na stosunek wapnia do fosforu, co prowadzi do osteoporozy. Stosunek ilości wapnia do fosforu powinien wynosić 1: 1, wtedy zapewniona jest prawidłowa mineralizacja kości.