1. ABC Nabiału
  2. Składniki odżywcze
  3. Składniki mineralne
  4. Chrom [Cr]

Chrom [Cr]

Chrom w organizmie, jako pierwiastek występuje w ilościach śladowych. Był uważany przez wiele lat za pierwiastek toksyczny. Obecnie wiadomo że jest wykorzystywany razem z magnezem i witaminami B w przemianach metabolicznych cukru. Niestety, nadmiar cukru może zniszczyć jego zapasy. Chrom stabilizuje poziom insuliny we krwi. Wpływa na metabolizm węglowodanów, białka i tłuszczów. Wpływa na poziom cholesterolu we krwi. Chrom stosowany jest pomocniczo w profilaktyce obniżenia masy ciała i poprawy kontroli stężenia glukozy we krwi u osób z cukrzycą. Zalecane spożycie 40: µg na dzień.

Funkcje w organizmie

Chrom kontroluje stężenia cukru we krwi u chorych z cukrzycą typu 2, sprzyja kontroli wagi ciała poprzez oddziaływanie na metabolizm glukozy i tłuszczów. Bierze udział w metabolizmie lipoprotein oraz utrzymaniu struktury kwasów nukleinowych. Chrom wzmacnia działanie insuliny, zmniejsza ryzyko zawału serca, obniża stężenie cholesterolu, zapobiega zapaleniu naczyń, wspomaga odchudzanie, zmniejsza łaknienie, zwalcza zmęczenie.

Dopuszczalne oświadczenia zdrowotne na produktach żywnościowych [3]

  • Chrom przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych
  • Chrom pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi

Objawy nadmiaru

Objawy nadmiaru mogą się wiązać z ograniczeniem działania insuliny.

Dzienna referencyjna wartość spożycia: 40 µg [3].

Źródła w żywności

Dobre źródło chromu: mięso (wieprzowina, wołowina), produkty zbożowe pełnoziarniste, mąka razowa, jęczmień, orzechy brazylijskie i laskowe, skorupiaki (małże, ostrygi, krewetki), ryby (śledzie), jaja, oraz niektóre owoce i warzywa: suszone daktyle, gruszki, pomidory, brokuły, kukurydza, żółtko jaja.