Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Paulina Filipowicz, Forum Mleczarskie Handel 4/2013 (59)

Cottage cheese:

Serek wiejski nie jest jeden

Cottage cheese, wybrzmiewa wielkim światem, ale nie trzeba być poliglotą, by wiedzieć, że to nic innego, jak serek wiejski. Ten z luksusem się nie kojarzy, tylko z naturalnym smakiem i ziarnistą konsystencją. I jeszcze z małym domkiem, drzewami, łąką i koniecznie czerwonym napisem, bo serek wiejski, mimo że ma kilku rodzimych producentów, wygląda jakby wyszedł z jednej wytwórni. Brak inwencji, a może przemyślana taktyka?

Serek wiejski faktycznie ma amerykańskie korzenie. W XIX w. wytwarzany był w domkach na amerykańskich preriach, z mleka pozostałego po wyrobieniu masła. To, co z Zachodu najczęściej i najłatwiej kojarzymy z towarem luksusowym. Odkąd receptura trafiła do rodzimych producentów, a w konsekwencji czego, w latach 90. ubiegłego stulecia, produkt trafił na półki naszych sklepów, polubiliśmy ten przysmak. Lekko słodkawy smak, granulowana konsystencja, subtelna słona zalewa z kremowej śmietanki, idealnie biały kolor… Ten niedojrzewający ser twarogowy, wytwarzany jest teraz metodą koagulacji kwasowo-podpuszczkowej mleka. Jest produktem naturalnym, zdrowym, niskokalorycznym, występującym również w wersji light, mającej jedynie 3% tłuszczu. Stanowi dobre źródło białka. Zalecany jest do stosowania w diecie małych dzieci.

Myli się ten, kto uzna, że serek wiejski jest jedynie przekąską samą w sobie. Panie domu, szefowie kuchni, kucharze i wszystkie inne osoby lubiące kulinarne eksperymenty już dawno dowiodły, że zastosowanie serka wiejskiego jest znacznie szersze, niż pierwotnie zakładano. Do deserów, ciast, sałatek owocowych, słodkich naleśników, rogalików, placuszków lub chrupiących racuszków. Na obiad jako dodatek do różnorodnych farszów, sałatek, na przykład z tuńczykiem albo na śniadanie, jako składnik jajecznicy. Na kolację może być składnikiem fantazyjnych kanapek lub pasty z makreli… Dobrze, że producenci pomyśleli o sprzedaży większych porcji, serek wiejski wręcz prosi się o różnorakie zastosowanie w kuchni, przy których zasadne są opakowania większe niż 150 g lub 200 g.

Produkt wrażliwy

Serek wiejski to produkt świeży, nie zawiera konserwantów, przez co nie jest produktem z długoterminową datą ważności, wymaga przechowywania w chłodnej temperaturze: (1-6°C), inaczej puchnie i traci swoje walory. Kluczowa jest więc kwestia dostawy i przechowywania w punktach handlowych. Komu nie zdarzyło się natknąć w sklepie na wyłączoną lodówkę, ten może uchodzić za szczęściarza. Na własnej skórze przekonałam się o oszczędności właściciela osiedlowego samu; wyczekiwane królewskie śniadanie z serkiem wiejskim w roli głównej, zmieniło się w długą dyskusję o jego wątpliwej jakości, spowodowanej złym przechowywaniem. Tylko, jeżeli po otwarciu wieczka, znajdziemy niezbity, pływający w śmietankowej zalewie, pulchny, biały serowy granulat, o smaku delikatnym, naturalnym, niekwaśnym, możemy być pewni, że w drodze między producentem, a naszym stołem nic nie zawiodło. Czy wobec takiej wrażliwości produktu, nie byłoby zasadne znalezienie nowego rozwiązania na zamykanie kubków, w których pakowane są porcje serka? Nietrwałe, delikatne platynki często narażone są na uszkodzenia przy rozpakowywaniu towaru, lub w trakcie zakupów. Wyciekająca, w pełnym nabytków koszyku, śmietanka jawi się niejednemu konsumentowi, jako dosyć powszechny zakupowy koszmar. Porcje o większych gramaturach doczekały się wieczka umożliwiającego wielokrotne otwieranie i zamykanie, te mniejsze, traktowane jako produkt „na raz” od lat tkwią w kubeczkach pokrytych platynką, niezabezpieczającą produktu w wystarczający sposób.

Made in Poland

Grupa Mlekovita proponuje serek wiejski Polski w 200 g i ekonomicznym 500 g opakowaniu. Producent poleca łączyć swój delikatny serek zatopiony w pasteryzowanej śmietance, ze słodkimi dżemami albo owocami, lub wytrawnie z cebulką, rzodkiewką, czy dowolnymi, ulubionymi warzywami. W 150 g opakowaniach proponuje własne kompozycje: lekki serek wiejski ze szczypiorkiem, serek wiejski z brzoskwinią i marakują – jedyny taki smak na rynku, a także z dodatkiem truskawki. Grupa Mlekovita również wykorzystuje dla swoich smakowych serków dwudzielne kubeczki, w mniejszej części znajdują się smakowe dodatki, a w większej – ziarnisty serek w śmietance. Serki wiejskie Polskie są oczywiście bez konserwantów i mają najwyższą na rynku zawartość białka (13,3 g).

Piątnica (OSM) to niekwestionowany rodzimy król w tej kategorii i obiecujący eksporter. Już teraz Piątnica (OSM) zwyciężyła w teście produktów na rynku rosyjskim, gdzie swój serek wiejski sprzedaje pod marką Hermio. Jak możemy przeczytać w materiałach prasowych producenta: rosyjska telewizja wyemitowała program dotyczący oceny serków wiejskich typu cottage cheese. W teście uwzględniono 6 produktów różnych marek. W wyniku oceny organoleptycznej, badania laboratoryjnego i dokładnego badania składu, najwyższą ocenę przyznano serkowi wiejskiemu z Piątnicy. Badanie wykazało, że serek z Piątnicy dostępny od 2006 r. na rynku rosyjskim, jako jedyny nie zawiera konserwantów, a ponadto ma przyjemny śmietankowy smak i jest wyjątkowo świeży.

Piątnica (OSM) za swój serek wiejski doceniana jest również na rynku krajowym. Polskie Centrum Badań i Certyfikacji po raz kolejny potwierdziło jego wysoką jakość, przedłużając prawo do umieszczania na opakowaniach znaku „Q” do końca 2017 roku. Symbol „Q” potwierdza, że serek wiejski Piątnicy charakteryzuje się − zgodnie z kryteriami certyfikacji – ponadstandardowymi cechami, takimi, jak jakość, walory użytkowe, ergonomiczne, zdrowotne, a także niższą niż przeciętne materiało- i energochłonnością. Certyfikat obejmuje wszystkie odmiany serka wiejskiego – naturalny, lekki, ze szczypiorkiem, z miodem, ananasem, truskawkami i brzoskwinią.

Serek dostępny jest w kubeczkach 200 g oraz w wersji rodzinnej 500 g. Ekonomiczne opakowanie ma pokrywkę umożliwiającą wielokrotne otwieranie i zamykanie produktu, dłużej zachowuje on świeżość. Na wewnętrznej stronie etykiety producent umieścił ciekawe przepisy kulinarne wykorzystujące produkt, wiele inspiracji proponuje również na swojej stronie www. Na opakowaniu oprócz receptur znajdziemy również informacje na temat wartości odżywczej porcji produktu oraz % GDA tj. Wskazanego Dziennego Spożycia, zgodnie z zasadami Dobrowolnego Programu Znakowania Wartością Odżywczą GDA.

Serek wiejski lekki, pakowany po 150 g i 500 g, ma, jak zapewnia producent, większe ziarno niż standardowy i obniżoną zawartość tłuszczu o 30%. Serek jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, które przyśpiesza przemianę materii i daje uczucie sytości na dłużej.

Porcja 100 g zawiera tylko 81 kcal, co czyni z tego produktu pożywne, lekkie śniadanie, popołudniową przekąskę lub dodatek do ulubionych sałatek i zapiekanek.

W swojej ofercie Piątnica (OSM) ma również serek wiejski ze szczypiorkiem 150 g, a także słodkie wersje: z ananasem, z truskawką, z miodem, z brzoskwinią. Pakowane w dwudzielne kubeczki: w jednym serek a w drugim słodkie dodatki. Porcja zawiera 150 g produktu, 120 g serka plus 30 g dodatku smakowego: miodu bądź owocowych musów.

Cottage cheese jest w ofercie mleczarni z Piątnicy od 1992 roku. Od 20 lat Piątnica (OSM) jest wciąż niekwestionowanym liderem w tej kategorii produktów z dominującym udziałem w rynku.

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25