Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Komunikaty prasowe

Gostyńska maślanka prosto z masielnicy

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2019-04-17 10:37:10

Powstaje w procesie produkcji masła. Bezpośrednio z masielnicy kierowana jest do maszyny pakującej i poddana procesowi fermentacji mlekowej w opakowaniu. Nie zawiera żadnych dodatkowych składników i dodatków (konserwantów ani stabilizatorów). Podniesione wieczko to efekt obecności żywych kultur bakterii. Maślanka poddawana jest fermentacji mlekowej z wykorzystaniem żywych kultur drobnoustrojów pochodzących ze szczepionki maślarskiej. Zawiera korzystnie działające bakterie fermentacji mlekowej: Lactococcuslactis subsp. lactis biovar diacetylactis.

W wyniku fermentacji mlekowej powstaje kwas mlekowy nadający kwaskowaty smak maślance oraz gazy i naturalne substancje aromatyczne, powodujące podniesienie wieczka. W maślance podczas magazynowania zachodzi proces synerezy – wydzielanie małych ilości płynu na skutek kurczenia się skrzepu. Jest to proces naturalny i nie jest wadą produktu.

Do maślanki nie został dodany żaden stabilizator, który chroniłby maślankę przed synerezą.

Konsumenci docenią jej naturalność i brak dodatków.

archiwum komunikatów »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25