1. Aktualności
  2. Świat

Łotwa: Food Union zbuduje Centrum Rozwoju i Innowacji

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes
Autor: Janusz Górski

Firma zainwestuje 11 mln euro w ciągu dwóch lat w celu prowadzenia badań nad nowymi projektami produktów mleczarskich. Firma postawi nową halę produkcyjną kosztem 2 mln euro oraz sprzęt za 2,85 mln euro. 6,25 mln euro zostanie wydanych na poprawę infrastruktury w zakładzie w Rydze w JSC Rīgas piena kombināts. Food Union planuje także ściślejszą integrację swoich struktur w Rydze (na początku lat 90. istniejące w Rydze zakłady mleczarskie zostały rozdzielone na osobne spółki).


Food Union zamierza zakupić dwie nowe linie do produkcji sera twarogowego i jedną nową linię do produkcji jogurtów pitnych. Powstanie także nowy zakład produkcyjny.
Artur Chirewski, Członek Zarządu Rīgas piensaimnieks (Grupa Food Union) podkreśla, że w obecnych warunkach moc produkcyjna ulubionego sera twarogowego Kārums osiągnęła swój pułap. Nie można wytwarzać więcej serów na istniejących liniach produkcyjnych, a możliwości rozwoju nowych produktów za pomocą dostępnych technologii oraz w obecnych pomieszczeniach są również ograniczone. Popyt na serki wiejskie rośnie również na Łotwie i na świecie, ponadto istnieje potencjał rozwoju tej kategorii w nowych formatach.
Połączenie struktur rozdzielonych w latach 90. na firmy Rīgas piena kombināts i LLC Rīgas piensaimnieks umożliwi sprzedaż nieruchomości tej drugiej firmy.