Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Łowicz (OSM): Produkty bezlaktozowe to dobra opcja dla części osób starszych

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-11-23 21:51:35

© łowicz (osm)

– Łowickie mleko bez laktozy o zawartości tłuszczu 1,5% to propozycja dla tych, których organizm nie radzi sobie z trawieniem laktozy – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Joanna Kołodyńska, Kierownik Działu Marketingu mleczarni Łowicz (OSM). – Dodanie do mleka enzymu laktaza odpowiedzialnego za rozkładanie cukru mlecznego, eliminuje przykre dolegliwości trawienne, które występują po spożyciu nabiału u osób z nietolerancją laktozy. Warto pamiętać, że z wiekiem organizm ludzki wytwarza coraz mniej tego enzymu – najwięcej laktazy mamy w układzie trawiennym w wieku niemowlęcym, później jej aktywność maleje. Bez działania laktazy cukier mleczny zalega w organizmie i wywołuje zgagę, wzdęcia, biegunkę.

– Nietolerancja laktozy może być wrodzona lub wtórna. Wtórna pojawia się po przejściu ostrej infekcji żołądka lub jelit. Częściej jednak mamy do czynienia z genetycznym brakiem enzymu w organizmie. W takim przypadku mleko bez laktozy nadal powinno być produktem obecnym w diecie, aby uzupełniać poziom wapnia. Jest to szczególnie ważne dla osób starszych. W przypadku, kiedy nie mamy problemów z trawieniem laktozy, nie należy rezygnować ze zwykłego mleka – wyjaśnia Joanna Kołodyńska.
– Laktoza jest pożywką dla dobrych bakterii zasiedlających układ pokarmowy. Szczególnie bakterie kwasu mlekowego obecne w wielu produktach nabiałowych są ważne dla zdrowia i dobrego samopoczucia.
Mleko bez laktozy jest nieco słodsze niż normalne mleko i ma delikatnie ciemniejszy kolor. To dzięki działaniu laktazy, która rozkłada laktozę (zbudowaną z glukozy i galaktozy) na cukry proste. Mimo słodszego smaku nie ulega zmianie kaloryczność produktu – wskazuje nasza rozmówczyni.
– Łowickie mleko bez laktozy jest dostępne na rynku od kilku lat pod marką Milkissima. Teraz zostało włączone do linii produktów łowickich i zyskało nowy wygląd, spójny z resztą produktów. Motywem identyfikującym jest łowicki pasiak, a wyróżnikiem funkcjonalności jest ogólnie przyjęty na rynku kolor fioletowy – charakterystyczny dla produktów bez laktozy dostępnych w sprzedaży – wskazuje Joanna Kołodyńska, Kierownik Działu Marketingu mleczarni Łowicz (OSM).

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25