Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Fonterra wprowadza wysokie standardy w zakresie oszczędności mediów

Źródło: Fonterra   Dodano: 2016-10-21 17:29:32

Przedstawiciel Fonterry, Jacqueline Chow podczas World Dairy Summit prowadzonej przez IDF (International Dairy Federation) podkreśliła problem jakości wody i degradacji zasobów środowiskowych, co jest punktem wyjścia do prowadzenia zrównoważonego rozwoju firm mleczarskich.

Jak powiedziała przedstawicielka Fonterry, firma zużywa rocznie 45 mln m3 wody w procesie przetwórczym w Nowej Zelandii. Odzyskuje prawie 6%. Ale najnowsze inwestycje są bardziej efektywne. Instalacje w zakładzie Pahiatua pracujące na terenie proszkowni pozwalają odzyskać do 90% kondensatu do celów rolniczych.
Przemówienie przedstawicielki Fonterry podczas konferencji w Rotterdamie było obserwowane ze szczególną uwagą, gdyż firma ta od 2003 roku prowadzi w pracach na rzecz redukcji wpływu przetwórstwa mleczarskiego na środowisko naturalne. Prace te prowadzi razem z organami nowozelandzkiego rządu. Od tego czasu firma zainwestowała 1 mld dolarów w modernizację ścieków biegnących 24 tys. km rur z gospodarstw rolnych współpracujących z Fonterrą.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25