Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Komunikaty prasowe

Tetra Pak przyznał nagrodę dla najzdolniejszego absolwenta Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego

Źródło: Tetra Pak/Questia   Dodano: 2015-12-09 09:42:22

© tetra pak
© tetra pak

28 listopada 2015 r. podczas uroczystości rozdania dyplomów na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie (UWM) po raz osiemnasty wręczono nagrodę Tetra Pak dla najzdolniejszego absolwenta uczelni. Nagrodę w wysokości 5 000 euro otrzymała Barbara Kula, absolwentka Wydziału Nauki o Żywności UWM.
Już od 18 lat Tetra Pak nagradza wysiłki najzdolniejszych absolwentów, którzy osiągają świetne wyniki w nauce oraz angażują się w działalność akademickich kół naukowych, po to, aby wspierać rozwój polskiego przemysłu spożywczego.

Barbara Kula ukończyła w tym roku studia na Wydziale Nauki o Żywności na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim ze specjalizacją Technologia Mleczarska. Zajmowała się tematyką żywności funkcjonalnej. Obecnie pracuje w jednej z wiodących firm mleczarskich w regionie na stanowisku serowara. Jej kariera w przemyśle spożywczym dopiero się rozpoczyna. Barbara Kula jest jednym z wielu laureatów konkursu, którzy dzięki wsparciu uniwersytetu i firmy Tetra Pak rozpoczęli karierę i zasilili szeregi tych, którzy swoją pracą zmieniają świat na lepsze.
– Staramy się promować wysiłki studentów i naukowców specjalizujących się w zagadnieniach dotyczących żywności i jej przetwarzania. Chcemy wspierać tych, którzy stawiają czoła wyzwaniom przyszłości – polepszaniu jakości i bezpieczeństwa żywności oraz zrównoważonemu rozwojowi naszej planety – a Uniwersytet Warmińsko-Mazurski to prawdziwa kuźnia talentów dla polskiego sektora spożywczego – powiedziała Małgorzata Kołton, dyrektor generalny Tetra Pak Polska, Czechy, Słowacja i Węgry.
Tetra Pak patrzy na świat z perspektywy jutra, dlatego chętnie wspiera inicjatywy, które dają szansę na rozwój innowacyjnych rozwiązań pozwalających efektywnie przetwarzać żywność, dobrze ją chronić, a jednocześnie minimalizować wpływ na środowisko naturalne i odpowiedzialnie korzystać z jego zasobów. Jednak, aby wcielić w życie nowe rozwiązania, potrzebna jest wiedza i świetnie wyszkolona kadra. Dzięki specjalistom z takich jednostek naukowych jak Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, można tworzyć technologie, które sprostają potrzebom przyszłych społeczeństw.
Tetra Pak to światowy lider w zakresie przetwarzania i pakowania żywności. W ścisłej współpracy z naszymi klientami oraz dostawcami, dostarczamy bezpieczne, innowacyjne oraz przyjazne środowisku produkty, które każdego dnia zaspokajają potrzeby setek milionów ludzi w ponad 170 krajach na całym świecie. Firma zatrudnia 23 tysiące osób w swoich 80 oddziałach. Wierzymy w odpowiedzialne podejście do roli lidera branży oraz ideę zrównoważonego rozwoju w biznesie. Nasze motto „CHRONI TO, CO DOBRE” odzwierciedla dążenia Tetra Pak do tego, aby żywność była bezpieczna.
Tetra Pak zarejestrował oddział w Polsce 29 marca 1990 roku, jednak pierwsza linia opakowaniowa Tetra Pak ruszyła rok wcześniej w zakładach Hortex w Przysusze. W krótkim czasie Tetra Pak stał się liderem wśród dostawców kartonowych opakowań do płynnej żywności w Polsce i przyczynił się do rozwoju nowych segmentów rynku produktów spożywczych, takich jak mleko UHT czy soki owocowe. W Polsce działa 99 linii pakujących, 299 urządzeń dystrybucyjnych i ponad 900 urządzeń procesowych Tetra Pak. Firma oferuje kompletne linie technologiczne do produkcji mleka, przetworów mlecznych, soków i napojów owocowych i warzywnych oraz przetworów owocowo-warzywnych.

archiwum komunikatów »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25