Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Spomlek przenosi Intranet do Internetu

Źródło: Spomlek (SM)   Dodano: 2015-03-17 09:14:37

© spomlek (sm)

Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek uruchomiła właśnie nowy wewnętrzny kanał komunikacji. Spomnet to portal zarówno dla pracowników, jak i dla dostawców. Jego twórcy uznali bowiem, że w spółdzielni nie ma miejsca na różnicowanie dostępu do aktualnych informacji o sprawach dotyczących jej bieżącego funkcjonowania. Aby było to możliwe, trzeba było przenieść stronę z Intranetu do Internetu.

Wiele przedsiębiorstw prowadzi strony intranetowe, czyli dostępne jedynie w ramach wewnętrznych sieci komputerowych. Najczęściej służą one do tego, aby firma mogła komunikować się bezpośrednio z każdym z pracowników, czasami też umożliwia „rozmowy” pomiędzy załogą. W Spomleku takie narzędzie wykorzystywano od kilku lat. Jednak takie ograniczenie dostępu w pewien sposób kłóciło się nie tylko z ideą, ale także z zasadami działania spółdzielczości.
– Każdy z udziałowców spółdzielni ma wobec niej równe prawa i obowiązki. Uznaliśmy, że tę regułę należy zastosować także w dziedzinie komunikacji wewnętrznej, tak aby dostawcy i pracownicy w tym samym czasie mieli dostęp do informacji o tym, co dzieje się w firmie. Rada Nadzorcza i Zarząd uważają bowiem, że im więcej członkowie wiedzą, tym wyższy poziom ich identyfikacji ze spółdzielnią i wyższe zaangażowanie. Z tego powodu postanowiliśmy też, że ze Spomnetu korzystać będą mogli również ci dostawcy i pracownicy, którzy udziałowcami nie są – wyjaśnia Edward Bajko, prezes zarządu SM Spomlek.
Z początkiem 2015 r. w Spomleku Intranet został „przeniesiony” do Internetu jako Spomnet. Każdy z pracowników i dostawców za pomocą indywidualnego loginu i hasła będzie mógł zalogować się do niego z dowolnego komputera, także poza siedzibą firmy. Spomnet to nie tylko przegląd aktualności z życia firmy, ale także stały i łatwy dostęp do ważnych informacji – m.in. do dokumentów BHP i organizacyjnych, instrukcji i komunikatów, a także zbiór porad dla hodowców. Użytkownicy mogą też przesyłać za jego pośrednictwem pytania do władz spółdzielni. Projekt jest wciąż w fazie rozwoju, stopniowo zwiększać będzie się zasób udostępnianych informacji, być może także nowe funkcjonalności.
– Do tej pory informacje docierały do dostawców głównie za pośrednictwem „Spomlecznych Wiadomości”, czyli naszego wewnętrznego miesięcznika. To lubiany przez rolników magazyn, ale jego cykl wydawniczy powoduje, że nie wszystkie treści są bardzo aktualne. Dzięki Spomnetowi to, co najbardziej istotne, będziemy wiedzieć od razu, a na dodatek nie będzie różnic pomiędzy szybkością komunikacji z pracownikami i dostawcami. Oczywiście nie rezygnujemy z naszego czasopisma, które po kilku latach na dobre wpisało się w krajobraz Spomleku, a wiele osób ceni sobie kontakt z materiałami drukowanymi – mówi Krzysztof Semeniuk, przewodniczący rady nadzorczej Spomleku.
W przypadku dostawców skrócenie czasu dotarcia informacji jest tym bardziej istotne, że ich gospodarstwa bywają położone o setki kilometrów od zakładów Spomleku. Nawet przy wykorzystaniu do dystrybucji informacji samochodów odbierających mleko, mijają dwa dni zanim dotrą one do wszystkich. Dlatego władzom spółdzielni szczególnie zależy na tym, aby to rolnicy jak najliczniej korzystali ze Spomnetu.
Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego jest jednym z największych polskich producentów sera żółtego. W 2014 r. wyprodukowała blisko 22 000 ton serów typu holenderskiego i szwajcarskiego. Ponad 1/4 wyprodukowanych przez Spomlek serów znajduje odbiorców poza granicami Polski.
Spółdzielnia znana jest przede wszystkim, jako producent specjalizujący się w wytwarzaniu serów szlachetnych, wprowadzający na polski rynek nowe gatunki. Jako pierwsza w Polsce zaoferowała ser z oczkami (Radamer) oraz ser długodojrzewający (Bursztyn). Oprócz kilku gatunków serów żółtych, produkuje m.in. artykuły proszkowane (koncentrat białek serwatkowych, permeat i serwatka), masło. Są one wytwarzane w czterech lokalizacjach: w głównym zakładzie produkcyjnym w Radzyniu Podlaskim oraz w oddziałach w Parczewie, Chojnicach i Młynarach (okolice Elbląga).
SM Spomlek to ponad 100 lat tradycji spółdzielczości na ziemiach Polesia. Obecnie należy do ponad 1800 udziałowców, wśród których ponad 1300 osób to rolnicy indywidualni - dostawcy, a prawie 500 to pracownicy spółdzielni. Celem spółdzielni jest zarówno osiąganie optymalnych wyników finansowych, jak i zapewnienie możliwie najwyższych stawek za mleko o jak najwyższej jakości. Rocznie przerabia ponad 300 mln litrów mleka krowiego.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25