Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Nowa Zelandia: Fonterra postawi nową proszkownię

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2014-08-27 14:59:40

Firma otrzymała właśnie zielone światło na postawienie proszkowni na Wyspie Północnej. Oprócz tego Fonterra zwiększy potencjał przetwórczy w zakładach na Wyspie Południowej – deklaruje Fonterra. Koszt: 555 mln USD. Zdaniem CEO Fonterry, Theo Spieringsa strategia Fonterry polega na przechodzeniu od podstawowych półproduktów do półproduktów o wysokiej marży. Dzięki stworzeniu większej ilości opcji dla naszego biznesu, Fonterra ma sprawniej lokować swoje produkty na rynku.

Proszkownia powstanie w Lichfield w South Waikato. Będzie przetwarzać 4,4 mln llitrów mleka dziennie. Będzie podobna do największej proszkowni na świecie w Darfield, która wytwarza 30 ton PMP na godzinę i 700 ton dziennie. Zakład będzie używał najnowszych technologii oszczędzających energię i wodę.
Trzy inne instalacje powstaną w Edendale na Wyspie Południowej. Powstanie tu zakład koncentracji białek (MPC) separujący i proszkujący białko z 1,1 mln litrów mleka dziennie. Dostawiona będzie instalacja odwróconej osmozy, która zwiększy możliwości istniejącej proszkowni do 300 tys. litrów mleka.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25