1. Aktualności
  2. Polska

Polmlek: Produkty sezonowe cechuje niższa konkurencyjność

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© polmlek


– Takie produkty – jak np. mleko zsiadłe, acidofilne czy kefir, oprócz tego, że zaliczane są do wyrobów o dużym wzroście sprzedaży w sezonie letnim to mogą być polecane do spożycia przez cały rok przy odrobinie edukacji konsumentów o ich dobroczynnych działaniach – mówi w rozmowie z Forum Mleczarskim Handel Barbara Cimaszewska, Kierownik Biura Obsługi Klienta w Grupie Polmlek.


– Poziom konkurencji w przypadku tych produktów bardziej odzwierciedla lokalność, ponieważ są to produkty o krótkim terminie przydatności i każdy bardziej jest związany z marką lokalną – dodaje Barbara Cimaszewska.
– Produkty te są łatwiej strawne niż mleko. Poza tym zawierają cenne bakterie kwasu mlekowego oraz sporo witamin potrzebnych dorosłym i dzieciom. Mogą je także pić niektóre osoby z nietolerancją laktozy. Z powodzeniem możemy polecić i zachęcać do spożycia przez cały rok mleka acydofilnego. Jest to nadal jeszcze produkt niszowy, ale tak cenny ze względu na swoje walory odżywcze. Oprócz tego, że gasi pragnienie to regeneruje organizm po przewlekłym leczeniu antybiotykami, ponieważ mleko acidofilne zawiera przebadany naukowo szczep probiotyczny Lactobacillus acidophillus NCFM – zauważa Barbara Cimaszewska z Grupy Polmlek