DMK: Decyzja optymalizacji produkcji i zamknięcia dwóch zakładów
- Jest pilną koniecznością, aby koncentrować produkcję i adaptować zakłady dla nadchodzących wyzwań, aby zachować pozycję lidera kosztowego - mówi Sönke Voss, Dyrektor Generalny DMK. Przeznaczone są do zamknięcia zakłady w Strückhausen oraz Milchhof Magdeburg w związku z małą ilością przetwarzanego mleka i niemożnością jego większego pozyskania w regionie.
DMK, największa mleczarnia niemiecka, powstała w maju 2011 z połączenia Nordmilch i Humana, zdecydowała o dokonaniu zmian w strukturze produkcji.
Oprócz zamknięcia dwóch zakładów DMK planuje dokonać zmian w 10 z 20 zakładów. Skoncentrowana zostanie produkcja masła i mleka w proszku. Przenoszone będą działy produkcji mleka UHT, twarogów i napojów mlecznych do innych zakładów.