Branża Mleczarska 100 Firm

Aktualności

Włochy: Granarolo przejmuje Mulino Formaggi

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2021-04-16 10:47:16

Włoski potentat mleczarski zdecydował się na przejęcie udziałów od spółki Mulino Alimentare zwiększając swój udział z 40% do 100% kapitału. Firma Mulino Formaggi powstała w Parmie w 2018 r. jako efekt współpracy wspomnianej powyżej firmy Mulino Alimentare i Gennari Italia (kontrolowanej przez Granarolo). Firma miała specjalizować się w pakowaniu i sprzedaży włoskich serów twardych na świecie. Obecnie zakład w Parmie stanowi strategiczne narzędzie rozwoju działu handlowego serów twardych Granarolo, w szczególności Parmigiano Reggiano DOP oraz innych serów z linii Granarolo Quattrocento.

Zakład oferuje rozmaite technologie krojenia i pakowania związane z różnymi możliwościami wykorzystania serów w kuchni. – Kontynuujemy ścieżkę konsolidacji wytyczoną w zeszłym roku transakcją i przejęciem firmy Venchiaredo – deklaruje Gianpiero Calzolari, Prezes Granarolo. – Obecna operacja przyniosła już ważne wyniki i synergie w planie przemysłowym i pozwala Granarolo kontynuować realizację planu przemysłowego na lata 2021-23 r. zakłada on koncentrację na mleku i produktach pochodnych w imię zrównoważonego rozwoju, większej wydajności produkcji i większej specjalizacji na produktach roślinnych. W ten sposób rośnie obecność Granarolo w regionie o ważnym powołaniu produkcyjnym.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2021
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij