1. Aktualności
  2. Polska

Koło (OSM): Ogromny skok produkcji i sprzedaży masła

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© koło (osm)

– Masło ekstra to sztandarowy produkt Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole – podkreśla w rozmowie z Forum Mleczarskim Handel Karolina Mikołajczyk, Dyrektor Handlu i Eksportu w mleczarni Koło (OSM). – Oferujemy je w klasycznej kostce 200 g oraz tradycyjnej osełce 300 g. Po krótkotrwałym odwrocie klientów na rzecz margaryny, znów widzimy rosnące zainteresowanie masłem. Szerokie analizy wyników badań wytrącają argumenty przeciwnikom masła potwierdzając, że jest to wartościowy tłuszcz zawierający niezbędne dla organizmu człowieka witaminy A, D, E i K, minerały oraz kwas linolowy. Poza tym masło w Polsce ma bogatą tradycję jako produkt naturalny, o prostym składzie, a takich właśnie coraz częściej klienci poszukują.

– Dodatkowo masło ma szerokie możliwości zastosowania w przygotowywaniu posiłków na zimno i gorąco. To nie tylko smarowanie kanapek, ale i składnik ciast, deserów, sosów, lekka okrasa do warzyw czy pierogów. Ta uniwersalność sprawi, że masło z pewnością coraz częściej będzie produktem „must have” w każdej polskiej kuchni. Rosnące zapotrzebowanie doskonale obrazują liczby: w 2017 r. wyprodukowaliśmy 9,6 tys. ton masła, w 2018 r. – 11,7 tys. ton, w 2019 r. – 13,5 tys. ton a w 2020 r. – 14,7 tys. ton. Dopełnienie naszej oferty stanowi „Wiejskie” 200 g – tłuszcz mleczny 73% – podsumowuje Karolina Mikołajczyk, Dyrektor Handlu i Eksportu w mleczarni Koło (OSM).

Ostatnie wiadomości o firmie