1. Aktualności
  2. Świat

Rynek alternatyw rośnie w czasie pandemii

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© forum mleczarskie

Według szacunków wartość globalnego rynku produktów alternatywnych wobec nabiału wynosi 19,2 mld USD w 2019 r. Przewiduje się, że w 2020 r. osiągnie roczną stopę wzrostu na poziomie 11,4% w okresie do 2027 r. (źródło: Market Study Report LLC). Wzrost przypisuje się przesunięciu preferencji klientów w kierunku diety wegańskiej. Świadomość korzyści odżywczych zapewnianych przez roślinne produkty alternatywne, wraz z rosnącą nietolerancją laktozy i alergiami na mleko wśród osób, napędza zapotrzebowanie. Raport potwierdza również wpływ Covid-19 na dynamikę branży. Według danych Statista w 2014 r. w Wielkiej Brytanii zarejestrowano 150 tys. wegan. W 2018 r. ich liczba wzrosła do 600 tys. 

Z kolei wyniki badania zleconego w USA przez Eat Just Inc., a zrealizowanego przez OnePoll wskazują, że 57% ankietowanych osób je mniej produktów pochodzenia zwierzęcego. Badanie zrealizowane na próbie 2 000 osób wskazuje, że Amerykanie są bardziej elastyczni i częściej korzystają z produktów roślinnych. Prawie 6 na 10 osób przechodzi na dietę bardziej elastyczną lub półwegetariańską – mówi raport. Respondenci deklarowali, że chcą prowadzić bardziej zrównoważony styl życia (39%). Najpopularniejsze według raportu produkty śniadaniowe na bazie roślin to: płatki owsiane, owoce, naleśniki z roślinnych składników, muesli i tosty francuskie. Raport odnotowuje, że 58% respondentów regularnie eksperymentuje z żywnością roślinną. Zdaniem badanych społeczeństwo będzie potrzebowała średnio 12 lat, aby zmienić swoje przyzwyczajenia i szeroko korzystać z produktów roślinnych.