Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Komunikaty prasowe

Kąciki zabaw dla dzieci – Szefowe Kuchni włączyły się do akcji Serenada dla dzieci

Źródło: Spomlek (SM)   Dodano: 2019-11-08 20:13:31

© mlekpol (sm)

Czasami tak niewiele trzeba, by wywołać uśmiech na twarzach dzieci. Szczególnie w sytuacjach, w których dopada je stres i smutek – w kolejce do lekarza czy na badania. W takich chwilach humory szybko i skutecznie poprawiają kolorowe mebelki, zabawki, kolorowanki, które wpływają na nastrój i pozwalają zapomnieć o nieprzyjemnościach związanych z wizytą u lekarza. Z myślą o dzieciach, które tej radości w chwili chorowania potrzebują, powstała akcja Serenada dla dzieci.

Serenada dla dzieci, to akcja mleczarni Spomlek (SM), w ramach której firma tworzy i wyposaża kąciki zabaw dla dzieci w przychodniach zdrowia i szpitalach w całej Polsce. Do tej pory powstało 17 takich kącików. W wyniku tegorocznego głosowania dojdzie 5 kolejnych (otwarcie kącików nastąpi na początku 2020 roku) oraz kącik specjalny w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.

– Idea akcji Serenada dla dzieci zrodziła się z chęci wspólnych działań na rzecz najmłodszych. Wielu z naszych pracowników jest rodzicami, a wszystkim z nas los dzieci jest po prostu bliski. Dlatego już drugi rok organizujemy akcję tworzenia kącików zabaw w przychodniach zdrowia i szpitalach. Wierzymy, że nasze kąciki z wieżą zabaw, kolorowymi mebelkami, zabawkami i materiałami edukacyjnymi, umilają dzieciom czas w oczekiwaniu na wizytę u lekarza czy badania. W tym roku, po raz pierwszy, do akcji włączyły się szefowe kuchni, które zgodziły się wesprzeć nas na etapie zbierania zgłoszeń przychodni i szpitali, które mogą potrzebować kącika. Dzięki pomocy zaoferowanej przez szefowe kuchni mamy szansę dotrzeć bardzo lokalnie do miejsc, które są w najtrudniejszej sytuacji – podsumował Edward Bajko, Prezes mleczarni Spomlek (SM).

Do tegorocznej edycji akcji Serenada dla dzieci włączyło się 5 znanych i lubianych szefowych kuchni, które w celu nagłośnienia akcji nagrały angażujące filmy, od dziś dostępne są na fanpage Serenady, a także przygotowały przepisy na zdrowe śniadania dla dzieci, które niebawem pojawią się w pakiecie materiałów edukacyjnych dostępnych w kącikach oraz na stronie www.serenadadladzieci.pl

Przychodnie i szpitale, które potrzebują kącików zabaw dla dzieci, można zgłaszać na stronie http://serenadadladzieci.pl/zgloszenia/ Spośród propozycji szefowe, na podstawie uzasadnienia, wybiorą po 4 miejsca (z przyporządkowanego sobie regionu), które trafią do dalszego głosowania. Spośród 20 wyłonionych przychodni i szpitali, kąciki zabaw otrzyma 5 placówek, które zdobędą najwięcej głosów.

Na potrzeby głosowania Polskę podzielono na 5 regionów, które reprezentowane są przez następujące szefowe:

·         centralna część kraju – województwa mazowieckie i łódzkie – przypadła Ani Klajmon, szefowej kuchni restauracji LAS - Lokalna Atrakcja Stolicy na warszawskim Solcu. Jej kuchnia nastawiona jest na lokalność, prostotę i powrót do smaków dzieciństwa, a także filozofię zero waste. Szerokiej publiczności znana z programu TOP Chef. Pochodzi ze Śląska, obecnie mieszka i pracuje w Warszawie. Jest mamą trójki dzieci: Jasia, Julii i Weroniki,

·         za wschodnią część Polski – województwa podlaskie i warmińsko-mazurskie – odpowiedzialna będzie Joanna Jakubiuk – Podlasianka, aktywistka kulinarna i kucharka. Tropi najlepsze produkty lokalne. Gotuje, wałkuje, lepi, kroi i miesza w garnkach codziennie, zawodowo i prywatnie. Propagatorka smaków tradycyjnej polskiej kuchni regionalnej. Laureatka konkursów kulinarnych, w tym najbardziej dla niej ważnych Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów. Opracowuje autorskie przepisy i potrawy, współpracuje z branżowymi magazynami o jedzeniu. Niekwestionowana mistrzyni w sztuce pierogarstwa. Zbiera książki kucharskie i… wałki do ciasta. Ziemniak nie ma dla niej tajemnic. Napisała o nim książkę!

·         północ – województwa pomorskie, zachodnio-pomorskie i kujawsko-pomorskie – angażować będzie Ewa Malika Szyc-Juchnowicz – Szefowa Kuchni i właścicielka restauracji Malika w Gdyni i Machina Eats&Beats w Gdańsku. Autorka książki „Przyprawy”. Polka urodzona i wychowana w Algierii. Harmonijnie łącząca kuchnię francuską, w której wyrosła, egzotykę, w której się wychowała, z najlepszymi polskimi produktami. Prywatnie pasjonatka triathlonu i mama trzech córek: Julii, Natalii i Weroniki, a także babcia 3-letniej Nastii,

·         południe – województwa lubelskie, świętokrzyskie, podkarpackie i małopolskie – przypadło Sylwii Stachyrze, właścicielce CookShe by Sylwia Stachyra. Sylwia na swoim koncie ma prowadzenie własnej restauracji, bycie kucharzem dla elitarnych gości na prywatnych, ekskluzywnych jachtach oraz pracę dla Gordona Ramsaya w jego restauracji Savoy Grill w Londynie. Jest zwyciężczynią Top Chef Polska w 2018 r. Obecnie mieszka w Warszawie, gdzie w Akademii Inspiracji Makro pełni rolę Chef Executive. W ramach swojej firmy CookShe by Sylwia Stachyra w całej Polsce prowadzi szkolenia dla kucharzy oraz warsztaty dla amatorów oraz pomaga restauracjom w rozwoju i szkoleniu kucharzy. Tuż przed rozpoczęciem akcji Serenada dla dzieci została mamą,

·         zachód – województwa lubuskie, opolskie, śląskie, wielkopolskie i dolnośląskie to rejon, za który odpowiedzialna jest Beata Śniechowska, Szefowa Kuchni w restauracji Młoda Polska Bistro i Pianino we Wrocławiu. Młoda, energiczna, z głową pełną pomysłów. Nie boi się kulinarnych eksperymentów. Zwyciężczyni 2. edycji programu MasterChef Polska, przed programem skoncentrowana głównie na rozwoju swojej kariery naukowej. Autorka książek kulinarnych ,,Smaki marzeń” i ,,Pyszne poranki”. Gotuje, prowadzi warsztaty kulinarne i eventy gastronomiczne. Prywatnie mama małego Marcela.

Dodatkowe wsparcie komunikacyjne dla akcji zaoferował pediatra Łukasz Durajski, znany i lubiany jako Doktorek radzi, który wypowiedział się na temat kącików zabaw z perspektywy lekarza:

– Z przyjemnością wspieram akcję Serenada dla dzieci, ponieważ wiem, że mały pacjent, który przed wizytą u lekarza widzi zabawki – jeśli tylko ma możliwość – skupia się na zabawie. Tym samym przestaje myśleć o tym doktorze, który zaraz wyjdzie w białym fartuchu i zaprosi go na badania. Kąciki zabaw, takie jak te zaprojektowane w ramach akcji Serenada dla dzieci, pozwalają dzieciom zająć myśli zabawą, która sprawia frajdę. Czas, który w tych okolicznościach upływa na rozrywce, sprawia, że wizyta przestaje malucha stresować. Dziecko, które przed chwilą pochłonięte było zabawą, wchodzi do pokoju lekarskiego bez lęku. Badania i lekarze nie wydają się już tacy straszni. Żeby te przyjemne wrażenia spotęgować i nie stresować dziecka za drzwiami gabinetu, ja sam podczas wizyt najmłodszych nie noszę białego fartucha, by dzieci czuły się swobodniej – powiedział Łukasz Durajski.

Porady lek. Łukasza Durajskiego na temat oswajania stresu przed wizytą u lekarza wzbogaciły materiały edukacyjne, które pojawią się w kącikach zabaw w ramach akcji.

Do akcji włączyła się także blogerska rodzina Oczekując.pl, która zaangażowała się w jej nagłośnienie, a także przygotowała materiały do kącików w postaci propozycji zabaw z chorującymi dziećmi.

Wsparcie dla akcji zaoferował także parentingowy portal żywieniowy www.dziecijedza.pl, na którym już niebawem pojawią się przepisy na zdrowe śniadania, opracowane przez zaangażowane w projekt „szefowe kuchni”.

Partnerem komunikacyjnym akcji jest FOR Solutions, agencja marketingu, PR oraz kreowania wydarzeń dla branży HoReCa.

© spomlek (sm)

archiwum komunikatów »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25