Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Amerykańskie cła na produkty mleczarskie z Europy

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-10-04 11:39:17

© forum mleczarskie

USA wygrało przed Światową Organizacją Handlu wieloletnią batalię z Unią Europejską w sprawie dotyczącej dotacji dla Airbusa. Amerykanie poskarżyli się na niskooprocentowane pożyczki o wartości 200 mld USD udzielone Airbusowi. Część z nich potem umorzono. Dało to Amerykanom uzasadnioną możliwość reakcji. Tą reakcją jest podniesienie ceł amerykańskich na europejskie produkty spożywcze i napoje. Amerykanie już zapowiedzieli 10% cła na samoloty i części do nich oraz 25% cła na produkty spożywcze, w tym oczywiście alkohole i sery. Jak informuje biuro amerykańskiego Przedstawiciela ds. Handlu Roberta Lighthizera cła wejdą w życie 18 października.

WTO wyraziło zgodę na nałożenie odwetowych ceł na towary o łącznej wartości 7,5 mld dolarów – jest to rekord w prawie 25-letniej historii WTO - podaje euractiv.pl.

 

Cła odczują zwłaszcza państwa - udziałowcy koncernu Airbus.

W obszerze mleczarskim najmocniej odczują to Brytyjczycy (cheddar i proszki), Włosi (zwłaszcza producenci Parmigiano Reggiano i Grana Padano), Szwajcarzy (dostawcy serów Emmentaler, Gruyere) i Niemcy w zakresie koncentratów białkowych.

Ostatnio UE informowała o rekordowym, większym o 12,6% eksporcie produktów rolno-spożywczych w lipcu. Część tego rekordu pochodziła z eksportu do USA. Rosła sprzedaż m.in. serwatki i produktów w proszku (wzrost o 102 mln euro).

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25