Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Arla Foods sprzedaje dwa zakłady

Źródło: landbouwleven.be   Dodano: 2019-01-08 16:49:42

Zakłady, które zbywa Arla Foods to: serownia w Bad Wörishofen (Bawaria) i Martin Sengelé Produits Laitiers w Muhlbach-sur-Munster (Francja). Nabywcą jest belgijska firma Vache Bleue. To firma prywatna zajmująca się konfekcjonowaniem i sprzedażą serów. Po zakupie dwóch zakładów od Arli, Vache Bleue powiększy swoje obroty z obecnych 65 mln euro do 160 mln euro.

Warty wspomnienia jest fakt przejęcia m.in. produkcji sera Allgäuer Emmentaler, mającego ochronę unijną oraz cenionej we Francji marki serów Valmartin. Firma przejmująca zatrudnia 75 osób. Od 2012 r. firma znajduje się w rękach prywatnych przedsiębiorców, wcześniej ta posiadająca przedwojenne kofrzenie firma należała do Valio. Obecna transakcja zostanie sfinalizowana do końca pierwszego kwartału.

Jak przytaczają skrupulatnie media, produkowane przez zakłady sery nie pasowały do wizji produktowej Arla Foods. Oba zakłady reprezentują moce produkcyjne w wysokości 32 tys. ton.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25