1. Aktualności
  2. Świat

Niemcy: Arla wypuszcza jogurt dwuskładnikowy. Nowa generacja jogurtów z dużą dawką owoców i niskim poziomem węglowodanów

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski

Popyt na zdrową żywność rośnie, ale spada zainteresowanie jogurtami o wysokim poziomie cukru (dodanego). Pisaliśmy niedawno o badaniach Uniwersytetu w Leeds oraz zwracaliśmy uwagę na to, że niektóre jogurty zawierają zbyt wiele dodanego cukru. Jest to na tyle poważne zagrożenie dla kategorii jogurtów, że można mieć nadzieję, że trend 'low sugar' może się umocnić.


Dowodem na taką możliwość jest wypuszczenie na rynek niemiecki jogurtu bez niepotrzebnych dodatków. To Arla Bio Nur, który składa się z jogurtu organicznego (75% składu) i owoców (25% składu).
To odpowiedź firmy Arla Foods na fakt, że coraz więcej konsumentów pyta, dlaczego zdrowy, mleczny produkt zawiera nawet 14 g dodanego cukru na 100 g wrobu. W produkcie Arla Bio Nur ilość cukru wynikać będzie wyłącznie z cukru pochodzącego z wsadu owocowego (6,8 – 7,7 g).