Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

BASF: Posadzki mogą mieć taki standard, że zatrzymany jest w nich rozwój biologiczny

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2018-07-02 09:53:55

© basf

– Niebagatelne znaczenie dla higieny i czystości bakteryjnej w zakładach produkcji mleka i serów mają okładziny posadzkowe – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Maciej Kaminski, Marketing Manager CE w BASF Polska. – Standardowe posadzki żywiczne, w tym epoksydowe, poliuretanowe i poliuretanowo-cementowe, choć z wyglądu sprawiają wrażenie nienasiąkliwych, to jednak ich kapilarna absorbcja wody jest zazwyczaj na poziomie 0,1%, czy 0,05 kg/m2/h0,5 lub więcej.


– Niestety to zjawisko implikuje sprzyjające warunki dla rozwoju biologicznego w przypowierzchniowej strukturze posadzek, co prowadzi do namnażania się bakterii pomimo zmycia powierzchni podłogi. Wyraźnie wyróżnia się pod tym względem technologia Ucrete, która zapewnia systemy posadzkowe z całkowicie zerową absorbcją kapilarną wody, dzięki czemu posadzki wykonane z tego materiału dają się wyczyścić w tym samym standardzie co stal nierdzewna i po umyciu rozwój biologiczny jest całkowicie zatrzymany i to bez dodatku bakteriobójczych jonów srebra, co potwierdzają raporty z badań przeprowadzonych przez niezależne laboratoria.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2018
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25