1. Aktualności
  2. Polska

Portfolio margaryn Unilever bez tłuszczów trans

Źródło: Unilever Polska
Autor: Janusz Górski

Unilever od lat pracuje nad ulepszaniem swoich produktów spożywczych, aby ich receptury były zgodne z zaleceniami wiodących instytucji związanych z żywieniem i zdrowiem publicznym, takich jak Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) czy Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ). Podstawową rekomendacją tych instytucji w zakresie spożycia tłuszczów jest ograniczanie w diecie tłuszczów nasyconych, zwiększanie spożycia tłuszczów nienasyconych i zmniejszenie do minimum spożycia tłuszczów trans. Unilever, właściciel takich marek jak: Rama, Delma, Flora, Flora pro.activ i Kasia, już od 1996 r. nie stosuje częściowo utwardzonych / częściowo uwodornionych olejów, które są źródłem izomerów trans.


– Unilever, jako pierwsza firma na świecie, wyeliminowała tłuszcze trans ze swojego portfolio – nie tylko usunęła je z margaryn i tłuszczów do smarowania, ale także z pozostałych produktów spożywczych. Jesteśmy dumni z tego sukcesu, tym bardziej, że było to działanie dobrowolne i byliśmy pionierami naszej branży w tym zakresie. Zostaliśmy też wyróżnieni w rankingu 2016 Global Access to Nutrition Index jako lider w reformulacji produktów, którą prowadzimy w celu poprawy ich jakości żywieniowej – powiedziała Iwonna Niegowska, żywieniowiec firmy Unilever.
Margaryna jest doskonałym substytutem tłuszczów zwierzęcych takich jak smalec czy masło. Oleje, z których produkowana jest margaryna pochodzą z kontrolowanych upraw rzepaku, słonecznika, lnu i oliwek. Produkcja dobrej jakości margaryny polega głównie na mieszaniu ze sobą starannie wyselekcjonowanych składników w odpowiedniej kolejności. Opracowaniem przepisu każdej margaryny Unilever zajmuje się zespół kucharzy, specjalistów w zakresie żywienia i dostawców olejów odpowiedzialny za stworzenie mieszanki, która jest smaczna, zbilansowana pod względem wartości odżywczej i odpowiednia do zastosowania. W ofercie firmy Unilever są margaryny i tłuszcze przeznaczone do smarowania, smażenia i pieczenia – wszystkie z nich zawierają mniej niż 1% tłuszczów trans.
– Dziś wszyscy mają świadomość jak szkodliwe są tłuszcze trans dla serca i układu krążenia, dlatego coraz więcej producentów podejmuje się zmiany receptury swoich produktów, także pod presją wprowadzanych w niektórych krajach przepisów prawnych. My jesteśmy krok dalej i teraz możemy koncentrować się na kolejnych działaniach, których celem jest ulepszanie składu i profilu żywieniowego naszych produktów. Wiemy, że przynosi to wymierne efekty w zakresie zdrowia publicznego – dodała Iwonna Niegowska.
Kwasy tłuszczowe typu trans, podobnie jak tłuszcze nasycone, podwyższają stężenie cholesterolu we krwi, który jest czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca (miażdżycy). Nieprawidłowa dieta, charakteryzująca się między innymi nadmiernym spożyciem tych tłuszczów, może być przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, cukrzyca czy choroby układu krążenia. Wysokiej jakości margaryny wyprodukowane bez użycia częściowo uwodornionych olejów roślinnych są cennym źródłem tłuszczów nienasyconych, które powinny stanowić stały element naszej codziennej diety, m.in. kwasów omega 3 i omega 6. 20 g dobrej margaryny o zawartości 60% tłuszczu dostarcza 30% zalecanej dziennej ilości tłuszczów omega 3 i 15% tłuszczów omega 6. Niektóre margaryny wzbogacone są w sterole roślinne o udowodnionej skuteczności w obniżaniu cholesterolu