Branża Mleczarska 100 Firm

Aktualności

Hiszpania: Nowa wspólne oznaczenie serów z Kastylii i León – El Queso Castellano

Źródło: www.elmundo.es/ www.jcyl.es   Dodano: 2010-04-22 11:07:56

Prezes Rady Kastylii i León, Juan Vicente Herrera zaprezentował sektorowi spożywczemu, a przede wszystkim producentom serów i mediom, nową odznakę jakości – El Queso Castellano. Oznaczenie to ma służyć zwiększeniu sprzedaży serów z tego regionu. Oznaczenie ma także wpłynąć na lepszą rozpoznawalność serów kastylijskich na rynku i na polepszenie pozycji rynkowej ich producentów.

Według danych z komunikatu prasowego, w Kastylii i León wytwarza się 91 tys. ton sera, co stanowi 28% całkowitej produkcji krajowej, ale sprzedaż serów wysokiej jakości to tylko 2% całości. Oznaczenie Queso Castellano może objąć 71 tys. ton, czyli prawie 80% sera produkowanego w tym regionie. Będzie ono widoczne na różnych typach sera, zależnie od mleka użytego do produkcji (mleka owczego, koziego oraz krowiego w połączeniu z owczym).

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2021
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij