Łotwa: Mleczarskie produkty wysokoproteinowe wchodzą na rynek
Produkty mleczarskie o podwyższonej zawartości białka są obecne w Polsce od 2015 roku. Teraz produkty tego rodzaju pojawiły się również na półkach sklepów na Łotwie. Food Union, czołowy dostawca nabiału w tym kraju poszerzył linię popularnych fermentowanych produktów marki Lakto Pro.
Lakto Pro zawiera 20 g białka na porcję. Napój wzbogacony jest w witaminy: A, B6, B12, D, kwas foliowy i nie zawiera środków konserwujących.
Produkt oferowany jest w wygodnych 330 g opakowaniach w smakach bananowym i truskawkowym smak. Inwestycja w nową linię produktową wyniosła 120 tys. euro i Food Union zamierza dalej rozszerzać zakres dostępnych produktów.
Nowe produkty Lakto Pro są dostępne w sieciach sprzedaży detalicznej Rimi, Maxima, Elvi, Mego, Beta, Aibe i w kioskach Narvesen.
Food Union grupuje największe przedsiębiorstwa przetwórstwa mleka, choć skala produkcji wykracza poza nabiał. W strukturze Food Union znajdują się firmy: Rīgas Kombinats Piena, Piens JSC Valmieras i Piensaimnieks LLC Rīgas.