Festiwal Serów i Twarogów
Olsztyńskie spotkanie producentów nabiału z konsumentami jest doskonałą próbą zainteresowania i promocji wytwarzanych w kraju serów i twarogów.
Ocena produktów prezentowanych na Festiwalu Serów i Twarogów w Olsztynie w dniach 21-22 września 2019 r.
W ocenie ekspertów przeprowadzonej na podstawie znajomości rynku oraz portfolio zamieszczonych na stronach internetowych poszczególnych wystawców:
Wyróżnienie w kategorii Hit Twarogowy otrzymują:
- Grupa Polmlek, za serki puszyste Capresi
- Hochland Polska, za Kanapkowy – kremowy serek twarogowy
- KeSeM, za ser twarogowy tłusty i półtłusty – klinek folia
- Garwolin (OSM), za Serek Kanapkowy Naturalny
- Piątnica (OSM), za serek wiejski lekki, wysokobiałkowy
- Wart-Milk (OSM), za sery twarogowe Paczka Od Krowy
- Bieluch (SM), za Twaróg Bieluch – chudy, półtłusty i tłusty
- Strzałkowo (SMU), za zestaw twarogów wiejskich oraz twarogów ze Strzałkowa.
Wyróżnienie w kategorii Hit Serowy otrzymały:
- Agro-Danmis Gramowscy, za Ser Kozi Twardy
- Grupa Polmlek, za produkt marki Fiko i Przyjaciele – Ser Gouda
- Hochland Polska, za ser w grubych plastrach Burger & Toast
- Lazur (SZGPR), za ser Lazur Skalmierzycki
- Krasnystaw (OSM), za ser Hetmański plastry
- Łowicz (OSM), za ser Księżak, ser typu szwajcarskiego
- Piaski (OSM), za ser Gouda Piasecka
- Sierpc (OSM), za markę serów typu holenderskiego Kasztelan
- Skierniewice (OSM), za ser Skieras w formie kręgu i batonu
- Włoszczowa (OSM), za ser Edam Włoszczowski
- Grupa Mlekovita, za markę serów długodojrzewających Diamenty Konesera: Księżan Old, Cheddar Old oraz Mazdamer Old
- Olecko (OSM), za ser Olecki długodojrzewający
- Gospodarstwo Rolne nad Arem w Kierźlinach, za ser podpuszczkowy z mleka koziego.
W wyniku oceny i głosowania konsumentów nagrodą publiczności Twarogowy Król zostały wyróżnione:
- Agro-Danmis Gramowscy, za serek kozi naturalny termizowany oraz kozi serek twarogowy
- Hochland Polska, za serki twarogowe Almette
- KeSeM, za tłusty twaróg klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej
- Garwolin (OSM), za Twaróg garwoliński tłusty i półtłusty
- Krasnystaw (OSM), za linię serków deserowych Seruś
- Łowicz (OSM), za serek łowicki homogenizowany
- Piątnica (OSM), za Twój Smak Puszysty
- Wart-Milk (OSM), za serki kanapkowe
- Bieluch (SM), za serki Bieluch zawierające wszystkie białka mleka
- Grupa Mlekovita, za markę serów Favita
- Strzałkowo (SMU), za twarożek śmietankowy Pyszny ze Strzałkowa.
W wyniku oceny i głosowania konsumentów nagrodą publiczności Serowy Król zostały wyróżnione firmy:
- W kategorii serów typu holenderskiego: Grupa Polmlek, za ser Gouda marki Warmia, Piaski (OSM), za ser Gouda Piasecka, Olecko (OSM), za ser Gouda
- W kategorii serów kulinarnych: Hochland Polska, za markę serów Hochland „Na Gorąco!”
- W kategorii serów z przerostem pleśni: Lazur (SZGPR), za sery z przerostem pleśni Lazur: Błękitny, Srebrzysty, Turkusowy, Złocisty
- W kategorii dojrzewających serów plasterkowanych: Łowicz (OSM), za linię łowickie sery dojrzewające
- W kategorii serów typu szwajcarskiego: Sierpc (OSM), za markę ser Królewski
- W kategorii serów parzonych, wędzonych: Skierniewice (OSM), za ser Skieras
- W kategorii serów długodojrzewających: Włoszczowa (OSM), za ser Czarna Perła i Grupa Mlekovita, za markę serów długodojrzewających Diamenty Konesera: Księżan Old, Cheddar Old oraz Mazdamer Old.
Puchar Prezesa Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew. Waldemara Brosia otrzymała mleczarnia Lazur (SZGPR), za stałą, wysoką jakość serów z przerostem szlachetnych pleśni.
Puchar Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego otrzymują: Łowicz (OSM) i Krasnystaw (OSM).
Puchar Prezydenta Olsztyna dr. Piotra Grzymowicza otrzymała firma Hochland Polska, za najwyższą jakość serków twarogowych, kremowych i serów dojrzewających.
Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego Gustawa Marka Brzezina otrzymała Grupa Mlekovita – zakłady produkcyjne w Województwie Warmińsko-Mazurskim: Działdowie, Lubawie, Morągu i Suszu, za wysoką jakość produktów mleczarskich oraz Kozia Farma Złotna koło Morąga, za Twarożek Oberlandzki.