Sery plasterkowane: Sery żółte w wydaniu convenience

Urszula Chojnacka
Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)

Ciekawy produkt

Havarti od niedawna gości na półkach i stołach w naszym kraju. Ten pochodzący z Danii ser już dawno stał się popularny daleko poza granicami swojej ojczyzny. Havarti to podpuszczkowy ser twardy o delikatnym smaku, który zaostrza się w procesie dojrzewania. Świetnie nadaje się jako przekąska, jako plastry na kanapki oraz do zapiekania.

Producent: Mlekoma Dairy.

W ostatnich latach rosło zainteresowanie polskich odbiorców serem Havarti – produktem z duńskimi korzeniami, zwanym też duńskim Tylżyckim – toteż uzupełnił on szybko bazę serów oferowanych w plastrach i dziś w takiej formie jest dostępny m.in. w portfolio Grupy Mlekovita, mleczarni Łowicz (OSM) i Mlekoma Dairy. Polscy konsumenci wyróżniają się ponadto na tle Europy upodobaniem do wariantów wędzonych. Na potrzeby tej grupy odbiorców odpowiedziały m.in. takie firmy, jak Hochland Polska, Grupa Mlekovita i Mlekpol (SM), które proponują Goudę wędzoną, a ponadto Kosów Lacki OSM (wędzony ser Jubilat), Ryki SM (Edam naturalnie wędzony) czy Spomlek SM (Radamer wędzony). Cenione są coraz bardziej również wersje z dodatkami, które w przypadku serów w plastrach są utożsamiane przede wszystkim z Grupą Mlekovita i mleczarnią Mlekpol (SM). Obie mleczarnie oferują Goudę z pieprzem, a Grupa Mlekovita proponuje ponadto Goudę z ziołami, zaś spółdzielnia z Grajewa – z przyprawami. Spółdzielnia z Wysokiego Mazowieckiego zaspokaja dodatkowo potrzeby osób, które poszukują serów mierzwionych – do wyboru są Gouda, Edamski i Morski. Cienko cięte plasterki proponuje także mleczarnia Łowicz (OSM).

Do specjalnych wymagań

Rynek nie zapomina również o propozycjach dla osób ceniących produkty o obniżonej zawartości tłuszczu – Spomlek (SM) pod marką Serenada oferuje „lekkie” sery Szwajcar i Gouda, Ryki (SM) – Edam light, a firma Temar (PPH) – holenderski ser light Frico. Część producentów dodała do swojego asortymentu propozycje przygotowane z myślą o milusińskich, przyciągające uwagę wesołą, barwną szatą graficzną – na sklepowych pólkach można znaleźć np. sery MiaMu Gouda i Mazdamer (Grupy Mlekovita) oraz Serenada DeSerrro (Spomlek SM).

Polacy są konsumentami coraz bardziej świadomymi i wymagającymi, którzy przyjemność jedzenia oceniają coraz częściej w kategoriach jakościowych, a nie ilościowych i są skłonni zapłacić więcej za wyrób, który gwarantuje dobry skład. To napędza zainteresowanie produktami spod znaku tzw. czystej etykiety, toteż na rynku pojawia się coraz więcej propozycji adresowanych do konsumentów o wysokich oczekiwaniach w tym względzie. Nie inaczej jest w kategorii serów żółtych w plastrach – w odpowiedzi na ten trend pojawiły się niedawno np. dwie nowości w ofercie Grupy Mlekovita – 100 g wersje serów plasterkowanych Gouda oraz Mazdamer, zaś firma Hochland Polska rozszerzyła w ubiegłym roku portfolio o ser Hochlander – wszystkie te wyroby cechuje niestosowanie zbędnych dodatków. Rosnąca świadomość wagi zdrowego odżywania oraz poszukiwanie produktów jak najbardziej naturalnych sprzyja także popularności serów z kontrolowanych gospodarstw ekologicznych, jak np. niemiecki Bio Ser Alpejski proponowany przez Temar (PPH) czy holenderska gouda love&ko firmy Euroser Dairy Group.

Ciekawy produkt

Miks serów twardych Księżacki i Gouda 2 x 125 g to ciekawe rozwiązanie rynkowe dwóch różnych gatunków sera w plastrach w niewielkiej gramaturze. Pozwala to wyjść naprzeciw oczekiwaniom osób doceniających różnorodność serów typów, holenderskiego i szwajcarskiego, ale niekoniecznie oczekujących dużych opakowań. W ten sposób mleczarnie poszukują nowych, alternatywnych gramatur, które docenią konsumenci, którzy coraz częściej mieszkają w małych liczebnie gospodarstwach domowych.

Producent: Łowicz (OSM).


Strona 3 z 4