Sery plasterkowane: Sery żółte w wydaniu convenience

Urszula Chojnacka
Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)
Emilia Pożarowszczyk, Spomlek (SM)

Emilia Pożarowszczyk

Kierownik ds. Marketingu i PR w Spomlek (SM)

Rynek serów zmienia się tak jak i zmieniają się upodobania konsumentów. Wyraźnie widać, że o ile sery w blokach nadal dominują pod względem wolumenu sprzedaży, o tyle udział serów konfekcjonowanych dynamicznie rośnie. Nadal sprzedajemy więcej serów do lady serwisowej, ich atutem jest fakt, że konsument może kupić dowolną ilość, formę, obsługa może doradzić gatunek, ser krojony jest wprost na oczach konsumenta, przez co z pewnością jest świeży. Paczkowany asortyment zyskuje na sile wraz ze wzrostem popularności dyskontów, które nie posiadają lady serwisowej. Konsumenci natomiast przenieśli tam dużą część koszyka zakupowego. Zwolennicy serów konfekcjonowanych to ci, dla których liczy się szybkość, wygoda i możliwość analizy etykiety, składu.

Wciąż największą popularnością wśród serów konfekcjonowanych cieszą się sery w plastrach. W obrębie tego formatu standard to 135-150 g, niemniej bardzo rozwijają się opakowania funkcjonalne. Są to z jednej strony opakowania rodzinne – 500 g i powyżej, z drugiej zaś opakowania małe – na jedno spożycie, tak aby nie pozostawiać otwartej paczki sera na cały tydzień. Spomlek (SM) dostrzegając to zaproponował konsumentom opakowanie czterech plasterków Salami Serenada o gramaturze 45 g, tak by ser spożywany był na raz przy każdej okazji – w pracy, w biurze czy w podróży, w lodówce singla czy małej rodziny.

Wciąż najbardziej popularnym gatunkiem jest Gouda. Niemniej należy zauważyć, iż ze względu na łagodny smak na popularności zyskuje ser typu Salami. Sery dziurawe (szwajcarskie) jak Radamer czy Szwajcar Królewiecki to również bardzo popularny rodzaj sera plastrowanego.


Pozycje obowiązkowe i uzupełniające

Sery żółte należą do najbardziej popularnych gatunków serów goszczących na stołach Polaków, a spośród nich kilka ma za sobą szczególnie długą tradycję spożycia. Do takich gatunków należą przede wszystkim Gouda i Edamski/Edam. Wydania plastrowanego doczekały się także inne popularne w Polsce gatunki serów – Salami (m.in. Grupa Mlekovita, Mlekpol SM, Łowicz OSM, Spomlek SM) czy Tylżycki (m.in. Hochland Polska, Łowicz OSM, Radomsko OSM i Mlekpol SM). Wielu wytwórców, którzy postawili na asortyment w plastrach, ma jednak do zaoferowania o wiele więcej.

Firmą, która może pochwalić się wyjątkowo bogatym portfolio w tej kategorii jest Grupa Mlekovita, oferująca kilkanaście rodzajów serów w plastrach – poza bazowymi, wspomnianymi wcześniej rodzajami, także m.in. Cheddar, Sokół, Sokole Oko, Marmurek i Morski. Wśród innych ciekawych propozycji rynkowych są np.: Pikserki (Sierpc OSM), Księżacki (Łowicz OSM), Rottdamer (Bakoma), Maasdam (Ryki SM) i Mazdamer/Maasdamer (m.in. Grupa Mlekovita, Hochland Polska), Włoszczowski i Rajski (Włoszczowa OSM), Kujawski (ROTR SM), Rolada Wędzona (Łowicz OSM), Złoty Mazur, Królewski z Kolna (Mlekpol SM), sery Radamer, Szwajcar i Babuni (Spomlek SM), a także sery z Goliszewa – Jagna, Antek, Boryna, dojrzewający osiem tygodni Grand Master czy Mimmole á la Francaise (Ceko). To pokazuje, jaki potencjał ma rynek serów żółtych w plastrach i dowodzi, że warto tworzyć na nim nowe marki, również te wyłącznie lokalne.

Handlowcy zainteresowani urozmaicenie półki i większy wybór powinni zwrócić uwagę na ser Aldamer z mleczarni Mońki (MSM). Ten ser typu szwajcarskiego, charakteryzuje się łagodnym, słodkawym smakiem. Jego zwarty miąższ usiany jest oczkami o wielkości orzecha laskowego. Doskonale nadaje się do błyskawicznego przygotowania szybkich przekąsek w postaci kanapek, jak również do zapiekanek, fondue i innych dań na ciepło. Dostępny w bloku oraz w poręcznym opakowaniu typu „otwórz-zamknij”, dzięki któremu na dłużej zachowuje świeżość.

Gama serów plasterkowanych z mleczarni Mońki (MSM) jest znacznie szersza. Obejmuje sery typu Gouda, Edamski, Podlaski, Morski. Produkty te znane są swojej wysokiej jakości. Warto tu obdarzyć zaufaniem moniecką Goudę, która jest serem idealnym do dań na ciepło. Poręczne opakowanie typu „otwórz-zamknij” doskonale nadaje się do szybkiego przygotowania kanapek. Wyrazisty zapach i śmietankowy smak są zaletami tego wyjątkowego produktu.

Strona 2 z 4