Irlandia: Produkty z zielonej wyspy
Sery twarde i mocno dojrzałe
Przedstawicielem serów twardych jest Desmond. Jest to ser pikantny z przyjemną orzechową nutą smakową po spożyciu. To idealny ser stołowy, do gotowania lub przygotowywania fondue. Bardzo dojrzałe jego wersje nabierają bardzo dużej twardości oraz mają unikatowy aromat orzechów laskowych.
Oferta irlandzkich produktów w polskich sklepach
Oferta irlandzkich produktów w Polsce nie jest szczególnie szeroka. Są to głównie sery oraz masło.
Znaczącym importerem produktów irlandzkich jest Temar (PPH). W ofercie tej firmy znajdziemy tradycyjny ser irlandzki Cheddar oraz masło irlandzkie marki Kerrygold. Wśród serów cheddar jest kilka wariantów tego specjału m.in. Cheddar Red, Cheddar Dubliner oraz Cheddar Vintage, w postaci plastrów, porcji, bloków oraz półkręgów.

Oryginalne masło Kerrygold wyróżnia złotożółta barwa i całkowity brak sztucznych dodatków. Znakomita konsystencja powoduje, że można go rozsmarowywać natychmiast po wyjęciu z lodówki. Jest bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, beta-karoten. Kerrygold jest idealne do gotowania, pieczenia, smażenia, wzbogacania zup i sosów. Masło to jest oferowane w formie tradycyjnej kostki, foremki – maselniczki (masło light o zawartości 40% tłuszczu). Produkt jest dostępny w wersji z dodatkiem lub bez soli morskiej. Innym produktem jest Kerrygold Extra, czyli mix tłuszczowy do smarowania, wyprodukowany z oryginalnego masła irlandzkiego z dodatkiem oleju rzepakowego. Całkowita zawartość tłuszczu wynosi 65%. Wyróżnia go jasnożółta barwa oraz łatwa do rozsmarowania konsystencja. Idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, smażenia, wzbogacania zup i sosów. W ofercie dostępny jest też Kerrygold Extra Mix tłuszczowy w płynie (200 ml) do smażenia z dodatkiem prawdziwego masła. Masło Kerrygold oferowane jest także w wersji ze świeżymi ziołami i czosnkiem oraz kryształkami soli. Masło to oferowane jest także w jednorazowych porcjach.
Innym masłem pochodzenia irlandzkiego jest Greeners oferowane przez firmę Mlekoma. Wyróżnia się intensywnym smakiem oraz prawdziwym maślanym zapachem. Firma Mlekoma podkreśla jego wyjątkową smarowność zaraz po wyjęciu z lodówki. Docenią je osoby, które cenią smak prawdziwego masła.
Produkty irlandzkie importuje także firma Jansen. Są to irlandzki Cheddar Irish Old produkowany przez Dairygold. Jest to ser twardy, jeden z najbardziej znanych i najczęściej kupowanych serów na świecie Ser dojrzewa ok. 16 miesięcy, dzięki czemu jest aromatyczny, lekko piekący w język, z orzechowym posmakiem.
Ciekawostki związane z mlekiem w Irlandii
Święto Beltane
Mleko krowie i jego przetwory odgrywały zawsze w Irlandii znaczącą rolę żywieniową. Do dzisiaj zachowało się wiele legend, zwyczajów i wierzeń związanych z wypasem krów, a zwłaszcza ze świętem Beltane. Jest to święto rozpoczynające lato i tradycyjnie porę pierwszego udoju mlecznych krów na pastwiskach.
Dzieło Aislinge Meic Con Glinne
Najpełniejszym znanym źródłem pisanym o żywności w średniowiecznej Irlandii jest Aislinge Meic Con Glinn, datowany na XI–XII wiek. Wiele wzmianek o przetworach mlecznych znajduje się także we wczesnośredniowiecznych dokumentach.
Masło w Irlandii

Cenionym w Irlandii pożywieniem było nie tylko mleko, ale także wyrabiane z mleka masło. Masło w Irlandii uznawane było za produkt luksusowy i bywało częścią daniny dla właściciela ziemi. Ponadto z mleka wytwarzano twaróg i sery twarde oraz miękkie. W Irlandii za mającą właściwości lecznicze uchodziła serwatka z mleka koziego, w niektórych częściach Irlandii pita do początku XIX wieku. Serwatka zmieszana z wodą była popularnym napojem, szczególnie w klasztorach.



