Produkty wysokiego zaufania
Wartość odżywcza jogurtów naturalnych
Korzystny wpływ jogurtów na zdrowie człowieka ma związek z wartością składników odżywczych zawartych w jogurcie. Mleko i wytwarzane z niego jogurty odgrywają istotną rolę w żywieniu, ponieważ zawierają niezbędne dla naszego funkcjonowania składniki odżywcze. Jogurty naturalne są cennym źródłem białka, składników mineralnych i witamin. Regulują pracę układu pokarmowego i zapobiegają nieprzyjemnym wzdęciom.
Czy spożywasz odpowiednią ilość wapnia?
Aby dostarczyć organizmowi potrzebną dzienną porcję wapnia osoba dorosła powinna wypić 2 szklanki jogurtu lub 4 szklanki mleka albo zjeść 2 plasterki sera żółtego.
Warto zauważyć, że jogurt naturalny jest produktem niskokalorycznym. Jedna 250 g porcja jogurtu naturalnego to ok. 150 kcal (jogurtu greckiego ok. 295 kcal). Dlatego też poleca się go do regularnego spożywania w trakcie odchudzania się. Może on stanowić alternatywę dla kalorycznej słodkiej przekąski. Jak wykazują badania, powstawanie tkanki tłuszczowej wokół brzucha, twarzy oraz karku stymuluje hormon zwany kortyzolem, który „podpowiada” naszemu organizmowi, by w okresie przewlekłego stresu gromadził zapasy tłuszczu w strategicznych miejscach. Okazuje się, iż kiedy jemy jogurt, wapń w nim zawarty daje sygnały do komórek, aby wydzielały mniej tego nieprzyjaznego dla nas hormonu.
Jogurt ma wyższą zawartość białka niż mleko, ponieważ dodawane jest do niego mleko w proszku. Białko zawarte w jogurcie jest 2-3-krotnie szybciej trawione i przyswajane przez organizm człowieka, ponieważ bakterie jogurtowe rozkładają białka na aminokwasy już podczas produkcji jogurtu. Białko jogurtowe jest bogate w cenny aminokwas: lizynę. Jest to aminokwas niezbędny, który nie może być syntetyzowany w organizmie człowieka i musi być dostarczany z dietą. Dlatego też jogurt doskonale uzupełnia deficyty tego aminokwasu w naszej diecie.

Jogurty naturalne ze względu na wysoką zawartość białka polecane są do regeneracji organizmów po wysiłku fizycznym. Warto także pamiętać, iż po intensywnych ćwiczeniach porcja jogurtu może być dobrym rozwiązaniem, bowiem zawarte w jogurcie aminokwasy oraz korzystna proporcja białka do węglowodanów pomagają uchronić nasze mięśnie przed zużyciem białka na cele energetyczne. Łatwo przyswajalne białko z jogurtu regeneruje nasze mięśnie, a węglowodany uzupełniają deficyt energetyczny. Dlatego jogurty naturalne powinny znaleźć się w diecie każdego aktywnego człowieka i stanowić alternatywną zdrową przekąskę. Jogurty naturalne poza składnikami odżywczymi zawierają też – skoniugowany kwas linolenowy (CLA), który współdziała z wapniem przy odchudzaniu.
- niezbędna przy budowie białek, w mięśniach i w kościach
- pomaga wchłaniać wapń
- poprawia koncentrację umysłową
- obecna przy wytwarzaniu hormonów, przeciwciał, enzymów i budowie kolagenu
- niedobór powoduje: zmęczenie i rozdrażnienie, anemię, wypadanie włosów.
Wapń jest jednym z cenniejszych składników mineralnych występujących w jogurtach. W porównaniu z tradycyjnym mlekiem jogurt naturalny jest bogatszy w wapń. Jak wiemy pierwiastek ten w głównej mierze odpowiada za prawidłową budowę naszego układu kostnego i dlatego powinien być dostarczany w diecie zarówno najmłodszych jak i dorosłych. U dzieci i młodzieży wapń wpływa na prawidłowy wzrost i rozwój kości oraz zębów, natomiast u dorosłych szczególnie u kobiet i osób starszych pomaga utrzymać zdrowe kości i stanowi ważny element zapobiegający osteoporozie. Niedobór wapnia w organizmie może prowadzić do osłabienia układu kostnego, a w konsekwencji do odwapnienia kości.
Wapń bierze również udział w prawidłowej pracy układu nerwowego i mięśni oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie enzymów trawiennych. Aby bliżej to zobrazować warto powiedzieć, że w 350 ml jogurtu naturalnego o 2% zawartości tłuszczu znajduje się tyle samo wapnia co w 0,5 l mleka 2% lub 1,5% tłuszczu.
Magnez zawarty w jogurcie wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego. Potas zaś to składnik mineralny istotny dla prawidłowego funkcjonowania serca. Potas zawarty w jogurcie, może pomóc zrównoważyć nadmiar sodu w organizmie. Obecnie uważa się, iż spożywamy zbyt dużo soli, co sprzyja rozwojowi nadciśnienia, chorób serca, nerek. Jak podaje American Journal of Clinical Nutrition, osoby, które jadły dwie lub więcej porcji nabiału o niskiej zawartości tłuszczu mlecznego były o 54% mniej narażone na rozwój nadciśnienia tętniczego od osób, które jadły go mniej lub wcale.

Jogurt w porównaniu do mleka zawiera o ponad 20% więcej witamin z grupy B. W jogurcie jest pięć razy więcej witaminy B9 (kwas foliowy) niż w mleku. Witamina B9 wpływa na nasz mózg i system nerwowy. Polecana jest kobietom w ciąży, bowiem pomaga w rozwoju układu nerwowego noworodków. Pobudza krew do szybszego krążenia oraz zwiększa ilość czerwonych krwinek. Niedobór kwasu foliowego może wywoływać stany lękowe i depresyjne, bezsenność, kłopoty z pamięcią, kołatanie serca, czy brak apetytu.
Z kolei witamina B12 jest niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego oraz do produkcji czerwonych krwinek. Pozytywnie wpływa na pamięć oraz przyczynia się do syntezy białek i DNA. Niedobór witaminy B12 w organizmie może być przyczyną anemii, opóźnienia wzrostu, zaburzeń neurologicznych, a także biegunek i depresji. Witamina A jest niezbędna do prawidłowego widzenia, a witamina D, współdziała wraz z wapniem podczas wzmacniania naszych kości.
