Produkty z kwasami Omega: Boom na omegę

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Biznes 3/2013 (16)

Wybrane produkty z kwasami omega 3

Na podstawie przytoczonych danych ocenia się, że rynek produktów funkcjonalnych z kwasami omega 3 z roku na rok rośnie. Produkty z kwasami omega 3 pojawiają się w różnych kategoriach produktów: mleczarstwie (serowarstwo, produkcja mleka i jogurtow), sektorze tłuszczowym (margaryny i tłuszcze do smarowania), sektorze napojów (soki i napoje). Produkty z kwasami omega 3 znajdziemy także w kategorii płatków śniadaniowych, batonów i przekąsek, ciastek oraz pieczywa i wędlin.

W branży mleczarskiej do najbardziej popularnych produktów wzbogacanych należą mleko (Puleva – Mleko Omega; Parmalat Beatrice Smart Growth; Dean Foods – Organic Milk z 32 mg DHA Omega 3; Organic Valley – Mleko wzbogacone omega 3, Organic Valley Family of Farms czy Smart Balance odtłuszczone mleko z dodatkiem kwasów omega 3). Kolejną grupę stanowią margaryny i miksy do smarowania pieczywa. Do najbardziej znanych marek należą Flora Omega plus czy Smart Balance Omega 3 Buttery Spread; Lätt & Lagom light z omega 3 firmy Arla Foods; Biona Organic Margarine – Omega 3 Extra Spread; BIO margaryna z omega 3 i 6 węgierskiej firmy Biopont lub margaryna niemieckiej firmy Eden z dodatkiem oleju lnianego – Organic Omega 3 Extra margaryna roślinna).

Kolejną kategorię stanowią sery. Wśród wskazywanych marek i produktów wymienia się m.in. Omega Valley Farmers – Omega 3 Cheese, Sorrento Cheese, Mozzarella z Omega 3; Low-fat Cheddar Cheese Fortified with Omega 3 Fatty Acids od amerykańskiej marki Cabot czy snacki Black Diamond Ficello Smart Growth od Parmalat oraz ser mozzarella wzbogacony w kwasy omega 3 marki Beatrice. Za ciekawostkę można uznać ser sojowy wzbogacony w kwasy omega 3 marki Simply Better Foods lub sery z mleka koziego opracowane na University Maine w USA.


Wśród innych produktów wzbogacanych w kwasy omega 3 wskazać należy soki i napoje, przekąski, płatki śniadaniowe, a nawet gotowe dania. Przykładami takich produktów mogą być: linia soków firmy Coca-Cola marki Odwalla Superfoods z dodatkiem naturalnych kwasów omega 3; Tropikana Essentials, która oprócz produktów wzbogaconych w wapń, błonnik czy niskokwasowych wprowadziła do portfolio sok pomarańczowy z dodatkiem kwasów omega 3. Innym ciekawym produktem wzbogaconym w kasy omega 3 wspomagającym mózg i serce jest sok pomarańczowy Omega Orange marki Genesis Today (USA) czy sok pomarańczowy z kwasami omega marki Food Club (również z USA). Pomału kwasy omega wchodzą też na rynek pieczywa i przekąsek. Przykładami takich produktów są np. Biona Organic Rye Bread – Omega Golden Linseed (Wielka Brytania) czy Kingsmill, który w swoim portfolio ma chleb pod marką Heart start z kwasami omega 3.

Równie ciekawie rozwija się kategoria przekąsek typu batony. Do przykładowych produktów należą batony marki Odwella – Original Bar Berries GoMega z kwasami omega 3 (Coca-Cola) czy batony marki Quaker z kwasami omega 3 (Quaker Dark Chocolate Chunk Fibre & Omega 3 Granola) wypuszczony przez PepsiCo w Kanadzie. Kwasy omega 3 wchodzą także na rynek innych produktów spożywanych każdego dnia. Przykładem takich produktów są płatki śniadaniowe – nowość Kellogg’s: Raisin Bran Omega 3, Enjoy Life Foods, Perky's Crunchy Flax Cereal z kwasami omega 3 oraz Kashi, GoLean Crunch! Honey & Almond. Do ciekawych produktów z kategorii dań gotowych należy wyrób Kraft Kanada (Mondelez) – Dinner smart makaron z serem cheddar wzbogacony w kwasy omega 3.

Rynek produktów z omega 3 w Polsce


Na rynku polskim od kilku lat wprowadza się różne produkty spożywcze z kwasami omega. Niestety z różnym skutkiem. Kwasy omega 3 próbowano wprowadzać do takich produktów jak: masło, ser żółty, śmietana, sery topione, serki twarogowe (dawna Ostrołęka SMl), ser żółty typu szwajcarskiego (Kosów Lacki OSM), mleko (Sudowia SM); wyroby mięsne tj. parówki, szynka wiejska, szynka konserwowa z indyka (Nowak ZM), wyroby makaronowe (Makarony Polskie), płatki śniadaniowe, lody oraz przekąski typu baton (Olimp Laboratories).

Najwięcej takich produktów znajdziemy w kategorii margaryn (Unilever Polska Flora, Elmik/Kruszwica – Benevita, Optima – Omega 3; Mleczarnia Turek – Masło miękkie z Omega 3.

Co to są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe?

Z żywieniowego punktu widzenia kwasami tłuszczowymi o szczególnie istotnym znaczeniu dla zdrowia człowieka są tzw. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Kwasy tłuszczowe nienasycone dzielimy na jedno- i wielonienasycone.

Najpopularniejszym kwasem tłuszczowym jednonienasyconym jest kwas oleinowy, który występuje w dużych ilościach w oleju rzepakowym, oliwie z oliwek oraz oleju słonecznikowym. Wśród nienasyconych kwasów tłuszczowych wyróżnia się grupę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które zawierają więcej niż jedno wiązanie podwójne. Są one niezbędnym elementem diety człowieka i stanowią grupę tzw. witamin F, zwanych inaczej egzogennymi, które muszą być dostarczane z dietą, bowiem nie są przez nasze organizmy syntezowane. Syntetyzują je jedynie rośliny i część zwierząt (ryby).

Lista dostawców

Biofit
Brenntag
Hortimex
Kros (PPH)
Lean Life
Microstructure
Natur Produkt Zdrovit

Do grupy kwasów wielonienasyconych zaliczamy kwas linolowy (LA, z grupy omega 6) i kwas alfa-linolenowy (ALA, z grupy omega 6). Kwasy omega 3 (ALA) w wyniku przemian w organizmie uważane są za prekursora pochodnych kwasów omega 3, tj. DHA (kwas dokozaheksaenowy) oraz EPA (kwas eikozapentaenowy).

Ważne jest by pamiętać, iż w wyniku niedoborów NNKT może nastąpić zahamowanie wzrostu i spadek przyrostu masy, mogą wystąpić zmiany skórne i wypadanie włosów; zauważa się zwiększoną wrażliwość na zmiany alergiczne i zakażenia bakteryjne. Charakterystyczny jest spadek napięcia mięśnia sercowego, czyli mniejsza siła skurczu, gorsze krążenie i obrzęki. Najważniejszą właściwością NNKT jest to, iż obniżają one poziom cholesterolu we krwi, a tym samym przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka powstawania miażdżycy.

Strona 3 z 3